Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Karlovačka  >  Anketa poslodavaca u Karlovačkoj županiji u 2011. godini
Zadnja izmjena: 11.06.2013.

Anketa poslodavaca u Karlovačkoj županiji u 2011. godini

 


 
IZVJEŠTAJ O PROVEDBI ANKETE POSLODAVACA U 2011.

 
HZZ Područna služba Karlovac već šestu godinu zaredom provodi anketu poslodavaca. Cilj ankete je ispitati:

1) zapošljavanje i prestanak rada u 2010.
2) predvidjeti moguće zapošljavanje i prestanak rada u 2011.
3) ispitati zadovoljstvo poslodavaca uslugama HZZ-a.


Anketa poslodavaca provođena je na razini Republike Hrvatske u razdoblju od 10. siječnja do 28. veljače 2010. godine. Reprezentativni uzorak za Karlovačku županiju napravljen je prema 2 osnovna kriterija: veličina poslodavca (3 kategorije – mali, srednji i veliki poslodavci) i djelatnost poslodavca (podjela prema NKD-u). Prema navedenim kriterijima napravljen je odgovarajući reprezentativni uzorak od 534 poslodavaca Karlovačke županije na razini pouzdanosti od 95% i razini preciznosti od ±8 %. Tijekom navedenog razdoblja 446 tj. 83,5% poslodavaca iz uzorka vratilo je ispunjeni anketni upitnik u Područnu službu Karlovac. Na temelju dobivenih odgovora od poslodavaca sastavljen je ovaj izvještaj.

Podaci iz ankete govore o zanemarivom rastu broja zaposlenih u Karlovačkoj županiji u odnosu na 2009. godinu. Prema dobivenim podacima broj radnika u 2010. u Karlovačkoj županiji se povećao za 1,3% u odnosu na 2009. godinu. Na razini najbrojnijih i najznačajnijih djelatnosti u Karlovačkoj županiji rezultati su sljedeći: mali rast broja zaposlenih zabilježen je u prerađivačkoj industriji od 1,8% te u trgovini od 0,2%, dok je zabilježen pad broja zaposlenih u građevinarstvu 2,8% i poljoprivredi od 2,4%.

Što se tiče prestanka rada u 2010. godini najčešći uzroci, prema dobivenim podacima, bili su istek ugovora na određeno vrijeme (47,3%), sporazumni otkaz (17,3%) te otkaz od strane poslodavaca (13,8%). Najviše radnika prestalo je raditi u tri najbrojnije i najznačajnije djelatnosti: prerađivačkoj industriji (35,2%), građevini (9,3%) i trgovini (7,7%).

Predviđanja poslodavaca koja su iskazali u anketi poslodavaca u vezi zapošljavanja u 2011. godini govore o nastavku stagnacije zapošljavanja. Gotovo polovica ispitanih poslodavaca nije moglo reći da li će doći do promjena u broju zaposlenih ili nisu planirali mijenjati broj i strukturu zaposlenih. Taj podatak nam ukazuje na činjenicu kako poslodavci zbog gospodarske krize još uvijek nemaju jasan plan poslovanja u 2011. godini te se nadaju ostanku na razini broja zaposlenih iz 2010. godine. Također, 153 (34,3%) poslodavaca odgovorilo je da planiraju povećanje djelatnika, dok je njih 105 (23,5%) najavilo smanjivanje broja radnika. Ukupna razina zaposlenih bi prema tim najavama trebala ostati na razini iz 2010. godine.

Osim kretanja radne snage, ispitali smo poslodavce i u zadovoljstvu s uslugama HZZ-a. Odgovori su potvrdili da još uvijek veliki broj poslodavaca (56,7% ispitanih) koristi usluge posredovanja HZZ-a. Što se tiče pojedinih usluga HZZ-a, poslodavci najčešće koriste usluge objave potrebe za radnikom na web stranici HZZ-a i u dnevnom biltenu tj. na oglasnoj ploči te je većina korisnika u potpunosti zadovoljna ovom uslugom. Također ciljano posredovanje između poslodavaca i nezaposlenih osoba je često korištena usluga HZZ-a, koju su poslodavci također ocijenili vrlo zadovoljavajućom.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje (.pdf) 795 KB