Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Česta pitanja  >  Prijava/odjava
Zadnja izmjena: 14.02.2018.

Prijava/odjava


Da li postoji neki rok za podnošenje prijave za srednjoškolce kad završe školu i koje sve dokumente trebam prilikom podnošenja prijave?
ODGOVOR: Ukoliko niste nastavili školovanje, u evidenciju nezaposlenih možete se prijaviti u bilo kom trenutku kada aktivno tražite posao i raspoloživi ste za rad. Ne postoji zakonski rok za prijavu.
Prijavljujete se osobno u najbliži područni ured/ispostavu HZZ-a prema mjestu prebivališta ili boravišta.
Za prijavu Vam je potrebna: 
  • važeća osobna iskaznica i potvrda o boravištu ukoliko se prijavljujete izvan mjesta prebivališta
  • svjedodžba o završenoj školi ili diploma (original ili ovjerena kopija)
  • podatak o OIB-u

Napominjemo da za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje nije potrebno biti prijavljen u evidenciju nezaposlenih HZZ, te da se za sva pitanja obratite nadležnom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje: http://www.hzzo-net.hr/

U evidenciji nezaposlenih osoba po Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti se možete voditi ako ste osoba sposobna za rad ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina koja nije u radnom odnosu, aktivno traži posao i raspoloživa je za rad, te nije redoviti učenik ili student.
Zavodu se radi posredovanja, a bez obveze redovitog javljanja, mogu prijaviti i ostali tražitelji zaposlenja koji se ne smatraju nezaposlenim osobama temeljem Zakona. Ostali tražitelji zaposlenja mogu koristiti naše usluge u posredovanju, no ne ostvaruju prava za vrijeme nezaposlenosti niti mogu biti uključeni u mjere aktivne politike zapošljavanja.
 
Nakon izgubljenog statusa studenta nisam se prijavio na HZZ. Na zdravstveno osiguranje imam pravo još 2 godine. Nakon isteka te 2 godine hoću li imati pravo na zdravstveno osiguranje kada se prijavim na HZZ?
ODGOVOR: Pravo na zdravstveno osiguranje ne ostvarujete prijavom na Hrvatski zavod za zapošljavanje, stoga isto i nije u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Za reguliranje Vašeg prava na zdravstveno osiguranje upućujemo vas da se obratite područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema mjestu vašeg prebivališta. Kontakte možete pronaći na: http://www.hzzo-net.hr/

 
Do koje najviše dobi osoba može biti prijavljena na Zavod?
ODGOVOR: Temeljem Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (Narodne novine 80/08,121/10, 25/12,118/12), nezaposlenom osobom smatra se osoba sposobna za rad ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina koja nije u radnom odnosu, te koja aktivno traži posao i raspoloživa je za rad.
Slijedom navedenoga, nakon navršene 65 godine života osoba ne može biti prijavljena u evidenciji HZZ kao nezaposlena osoba.
Dolazim iz Varaždina, da li je moguce da se prijavim na HZZ u Zagrebu, jer živim ovdje i potreban mi je posao?
ODGOVOR: Zavodu se prijavljujete osobno i to nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema mjestu Vašeg prebivališta, odnosno prema mjestu uobičajenog boravišta.
Dakle, možete se prijaviti u Područni ured Zagreb samo ukoliko imate regulirano boravište u Zagrebu.
 
Za adrese područnih ureda Zavoda upućujemo Vas na: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10067
 
Prilikom prijave u evidenciju nezaposlenih koja se vrši na Info pultu Zavoda potrebno je donijeti: 
•         osobnu iskaznicu (i potvrdu o uobičajenom boravištu ako se prijavljujete izvan mjesta prebivališta),
•         svjedodžbu o završenoj školi ili diplomu (original ili ovjerena kopija) - ukoliko se prijavljujete nakon školovanja
•         podatak o OIB-u 

Natječaje o slobodnim radnim mjestima možete pratiti i preko našeg internetskog portala http://burzarada.hzz.hr /  gdje se možete registrirati kao posloprimac i objaviti svoj životopis.
 
Dobro je znati da se zdravstveno osiguranje regulira neovisno o prijavi u evidenciju HZZ-a što znači da ne morate biti prijavljeni kao nezaposlena osoba kako bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje.
Za reguliranje zdravstvenog osiguranja upućujemo Vas na za to nadležni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, čije kontakte može pronaći na: http://www.hzzo-net.hr   
 
Molim vas da mi odgovorite da li je problem ukoliko se jedan mjesec ne javim na Zavod?
ODGOVOR: Individualne konzultacije obuhvaćaju redovite kontakte između nezaposlene osobe i savjetnika za zapošljavanje koje sadrži: informiranje i savjetovanje o natječajima, rezultatima kandidiranja te aktivnostima u svrhu pripreme za zapošljavanje i zapošljavanja. Dogovorene aktivnosti mogu se izvršiti osobnim kontaktom, putem telefonskog poziva ili elektroničkim putem (e-mailom). Vrijeme individualnih konzultacija dogovara se prilikom individualnog savjetovanja. Individualne konzultacije nezaposlena osoba i savjetnik za zapošljavanje obavljaju u dogovorenom vremenu jednom tjedno, a najduže jednom u roku od 4 tjedna, što se utvrđuje u profesionalnom planu traženja posla.

Stoga Vas upućujemo da se svakako izravno obratite savjetniku za zapošljavanje kako bi dogovorili daljnje aktivnosti i suradnju u traženju posla i na taj način uredno izvršavali obveznu aktivnost individualne konzultacije.
 
Izgubila sam evidencijski list. Da li mogu otići bez njega na mjesečnu prijavu u HZZ?
ODGOVOR: Javite se svom savjetniku za zapošljavanje i dogovorite susret kako bi savjetnik mogao evidentirati gubitak evidencijskog lista te kako bi Vam Područni ured izdao novi evidencijski list.
 
Interesira me mogu li se ja kao stranac mogu prijaviti na Zavod i tražiti posao? Živim u Zagrebu, i imam boravak na osnovu braka.
ODGOVOR:
Sukladno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (Narodne novine 80/08., 94/09., 121/10.) Zavodu se, radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, može prijaviti nezaposlena osoba stranac kojem je radni odnos prestao u Republici Hrvatskoj (bez njegove krivnje ili uz pristanak) i ako ima odobren privremeni boravak u Republici Hrvatskoj.
 
Rad stranaca reguliran je Zakonom o strancima (Narodne novine 79/07, 36/09) gdje su navedene i kategorije stranaca koji u RH mogu raditi bez radne odnosno poslovne dozvole (čl. 139, 139a i 139b).
Za daljnje informacije o zapošljavanju stranaca upućujemo Vas na Ministarstvo unutarnjih poslova koje je nadležno za pitanja zapošljavanja stranaca u Hrvatskoj, a čije kontakte možete naći na: http://www.mup.hr/main.aspx?id=64
 
Zanima me da li se kao redovni student mogu prijaviti na HZZ?
ODGOVOR:
Nezaposlenom osobom smatra se osoba sposobna za rad ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina koja nije u radnom odnosu, aktivno traži posao i raspoloživa je za rad, te nije redoviti učenik ili student.
Sukladno navedenom, kao redovni student ne možete se prijaviti u evidenciju nezaposlenih osoba. 
U evidenciju HZZ-a možete se prijaviti kao ostali tražitelj zaposlenja radi posredovanja pri zapošljavanju, bez obveze redovnog javljanja. Ostali tražitelji zaposlenja ne mogu koristiti prava iz statusa nezaposlenosti niti biti uključeni u mjere aktivne politike zapošljavanja.
 
HZZ-u se prijavljujete osobno i to nadležnom uredu HZZ prema mjestu Vašeg prebivališta, odnosno prema mjestu uobičajenog  boravišta.
Za adrese naših Područnih ureda upućujemo Vas na: Područni uredi i ispostave
 
Natječaje o slobodnim radnim mjestima možete pratiti preko našeg internetskog portala http://burzarada.hzz.hr/  gdje se možete registrirati kao posloprimac i objaviti svoj životopis.
 
 
 
Zanima me koji je rok za prijavu na Zavod za zapošljavanje nakon diplome?
ODGOVOR: Prijava u evidenciju nezaposlenih osoba nije obavezna, te se možete prijaviti kada se odlučite aktivno i sustavno tražiti posao. Prijava u evidenciju nezaposlenih osoba obavlja se osobno i to nadležnom uredu HZZ-a prema mjestu prebivališta odnosno boravišta.
Za prijavu Vam je potrebna važeća osobna iskaznica i potvrda o boravištu ukoliko se prijavljujete izvan mjesta prebivališta, svjedodžba o završenoj školi ili diploma (original ili ovjerena kopija) i podatak o OIB-u.

Natječaje o slobodnim radnim mjestima možete pratiti preko našeg internetskog portala http://burzarada.hzz.hr/ gdje se možete registrirati kao posloprimac i objaviti svoj životopis.

Napominjemo da za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje nije potrebno biti prijavljen u evidenciju nezaposlenih HZZ, te da se za sva pitanja obratite nadležnom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje: http://www.hzzo-net.hr/

 
Zanima me da li se i dalje moram svaki mjesec javljati na info pult kao što sam se javljao prije 1.7 sa radnom knjižicom, ali sad bez radne knjižice da me evidentiraju ili upišu putem računala?
ODGOVOR: Nezaposlena osoba prijavljena u evidenciji HZZ-a aktivnost redovnog mjesečnog javljanja treba obaviti svakoga mjeseca (bilo kojeg radnog dana u mjesecu) na Info pultu područnog ureda ili ispostave u kojem je prijavljena. 
Što treba učiniti osoba kada završi srednju školu, a nema namjeru trenutno se zaposliti, da bi imala pravo na zdravstveno osiguranje?
ODGOVOR: Zdravstveno osiguranje regulira se neovisno o prijavi u evidenciju HZZ-a što znači da ne morate biti prijavljeni kao nezaposlena osoba kako biste ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje.

Za reguliranje zdravstvenog osiguranja propisan je rok u kojem svaki građanin treba regulirati svoj status osiguranika, pa Vas  upućujemo na za to nadležni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), čije kontakte možete pronaći na: http://www.hzzo-net.hr
 
Da li se mogu prijaviti na HZZ kao nezaposlena ako sam diplomirala, ali još tri mjeseca imam pravo i namjeravam raditi preko student servisa?
ODGOVOR: Kako se temeljem rada u obliku studentskog ugovora ne plaćaju doprinosi za obvezna mirovinska osiguranja, nema zakonske zapreke da po prestanku studija, a za vrijeme dok još imate pravo na rad temeljem studentskog ugovora, istovremeno budete prijavljeni kao nezaposlena osoba u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.
Kako se nezaposlenom osobom smatra osoba koja aktivno traži posao i raspoloživa je za rad, trebate biti spremni obavljati sve aktivnosti nezaposlene osobe: aktivno tražiti posao i prihvatiti svaki posao kojeg Vam ponudi Vaš savjetnik za zapošljavanje u okviru definiranih zanimanja profesionalnog plana zapošljavanja kojeg potpisujete kao nezaposlena osoba, te se odazvati na svaku aktivnost Zavoda kao što su gurpno informiranje i individualno savjetovanje.
 
Molim Vas informaciju što je sve potrebno kako bi se vršile prijave zaposlenika na mirovinsko i zdravstveno preko Interneta i koliko ta usluga košta?
ODGOVOR: Od 1.7.2013. primjenjuje se termin e-radne knjižice što znači da se pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje evidencija o radno-pravnom statusu građana vodi putem Elektronskog radno-pravnog statusa.
To znači da zapis radnog odnosa postoji, ali više ne u papirnom obliku, već se može pregledavati elektronski, a evidenciju vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Vezano uz prethodna razdoblja osiguranja, radnik može poslodavcu priložiti sljedeću dokumentaciju:
a) radnu knjižicu koja je i nadalje javna isprava za razdoblja upisa do 30. lipnja 2013.
b) potvrdu o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje
c) elektronički zapis (kad je osiguranik podnio zahtjev u elektroničkom obliku preko korisničkih stranica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje).
 
Poslodavac može provjeriti vjerodostojnost elektroničkog zapisa očitavanjem bar-koda ili upisom broja ispod bar-koda te upisom kontrolnog broja u predviđena polja za to na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Za detaljnije informacije upućujemo Vas na Hrvatski zavod za mirovnsko osiguranje:
http://www.mirovinsko.hr/
 
Kako je reguliranje zdravstvenog osiguranja u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, za sva pitanja oko prijave osiguranja upućujemo Vas na njihove kontakte koje možete naći na:
http://www.hzzo-net.hr
 
Uskoro ću imati 18 godina i izvanredno se školujem (večernja škola), pa me zanima, mogu li se ja prijaviti na burzu i naći posao, iako nisam još punoljetna?
ODGOVOR: Prema hrvatskom radnom zakonodavstvu osoba s navršenih 15 godina života može zasnovati radni odnos. Sukladno tome, prijava u evidenciju nezaposlenih osoba moguća je s navršenih 15 godina života ako osoba nije redovan učenik odnosno student te se možete prijaviti ukoliko želite koristiti naše usluge kojima se pruža podrška osobama koje traže posao.

Zavodu se prijavljujete osobno i to nadležnom uredu HZZ prema mjestu Vašeg prebivališta odnosno boravišta.

 
Prilikom prijave u evidenciju nezaposlenih potrebno je donijeti: 
•         osobnu iskaznicu (i potvrdu o boravištu ako se prijavljujete izvan mjesta prebivališta),
•         potvrdu o završenoj razini obrazovanja (svjedodžba ili diploma obrazovne ustanove)
•         podatak o OIBU 

Neovisno o prijavi u evidenciju HZZ-a, natječaje o slobodnim radnim mjestima možete pratiti preko našeg internetskog portala http://burzarada.hzz.hr/ gdje se možete registrirati kao posloprimac i objaviti svoj životopis.
 
Trenutno sam nezaposlen pa me zanima kako se prijaviti u vašu službu. I dali postoje programi doškolovanja?
ODGOVOR: Prijava u evidenciju nezaposlenih osoba nije obvezna, te se možete prijaviti ukoliko želite koristiti naše usluge u jačanju konkurentnosti na tržištu rada i traženju zaposlenja.
Zdravstveno osiguranje regulira se neovisno o prijavi u evidenciju HZZ-a što znači da ne morate biti prijavljeni kao nezaposlena osoba kako biste ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje.
Za reguliranje zdravstvenog osiguranja propisan je rok u kojem svaki građanin treba regulirati svoj status osiguranika, pa Vas za reguliranje zdravstvenog osiguranja upućujemo na za to nadležni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), čije kontakte može pronaći na:
http://www.hzzo-net.hr   
 
Ukoliko se odlučite prijaviti u evidenciju nezaposlenih, prijavu trebate obaviti osobno i to nadležnom uredu HZZ prema mjestu prebivališta odnosno boravišta.
Za adrese Područnih ureda HZZ upućujemo vas na: Područni uredi i ispostave
    
Prilikom prijave u evidenciju nezaposlenih potrebni su sljedeći dokumenti: 
•           važeća osobna iskaznica i potvrda o boravištu ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta
•           potvrda o završenoj razini obrazovanja (potvrda o završenim razredima, svjedodžba o završenoj školi, diploma - original ili ovjerena kopija)
•           podatak o OIB-u

Obrazovne programe za nezaposlene osobe definiraju područni uredi HZZ prema potrebama lokalnog tržišta rada, te se nezaposlene osobe koje su u evidenciji Zavoda i koje ispunjavaju uvjete za određeni obrazovni program mogu uključiti u postupak selekcije. Nakon prijave u evidenciju nezaposlenih osoba, prilikom individualnog savjetovanja svakako napomenite svojem savjetniku/savjetnici za zapošljavanje da ste zainteresirani za uključivanje u obrazovanje kako bi Vas informirao/la o obrazovnim programima koje provodi područni ured HZZ u kojem ste prijavljeni kao nezaposlena osoba.
 
Imao bih jedno pitanje u vezi mjesečnih javljanja, čitajući u medijima govori se da neće biti više prijavljivanja pa me zanima je li to uistinu tako? Moram li se onda ići prijaviti za ovaj mjesec?
ODGOVOR: Nezaposlena osoba prijavljena u evidenciji HZZ aktivnost redovnog mjesečnog javljanja treba obaviti svakoga mjeseca (bilo kojeg radnog dana u mjesecu) na Info-pultu područnog ureda ili ispostave u kojoj je prijavljena.
Kako biste izvršili redovno mjesečno javljanje potrebno je predočiti:
  • važeću osobnu iskaznicu i
  • evidencijski list.
 
Od 1.7.2013. godine više se ne koristi radna knjižica već je uvedena elektronska radna knjižica.

Naime, radna knjižica i nadalje je javna isprava koja dokazuje radno-pravni status osobe do 30. lipnja 2013. Pojam "e-radna knjižica" odnosi se na određene strukturirane podatke u elektroničkom obliku, vezano uz radno-pravni status osiguranika koji se prikazuju na potvrdama i elektroničkom zapisu, a ne odnosi se na fizičkog nositelja podataka (kartica i sl.). Potvrdom ili elektroničkim zapisom prikazuje se radno-pravni status osiguranika. Za evidencije radnog staža i staža osiguranja nadležan je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
 
Osobe koje su nezaposlene te prijavljene u evidenciji HZZ nastavljaju sa svim aktivnostima kao i do sada, jedino prilikom svakog dolaska na HZZ nemaju obvezu imati i svoju radnu knjižicu, već je dovoljno da dolaze s osobnom iskaznicom i evidencijskim listom.