Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Česta pitanja  >  Zdravstveno osiguranje
Zadnja izmjena: 14.02.2018.

Zdravstveno osiguranje


Zanima me imam li pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba?
ODGOVOR: Zdravstveno osiguranje regulira se pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i ne ovisi o prijavi u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje što znači da ne morate biti prijavljena kao nezaposlena osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kako bi ostvarili zdravstveno osiguranje. Za reguliranje zdravstvenog osiguranja kao i uvjetima za ostvarivanje prava zdravstvenog osiguranja upućujemo Vas na za to nadležni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, čije kontakte možete naći na: http://www.hzzo-net.hr/.
 
Molim vas ako mi možete napisati adresu gdje se prijaviti na burzu rada, a gdje točno za dravstveno osiguranje ako mi je adresa u Prečkom te koji su mi potrebni dokumenti za burzu te za zdravstveno?!
ODGOVOR:
U evidenciju HZZ-a možete se prijaviti kada se odlučite za aktivno i sustavno traženje posla. Prijava nije obvezna.
Prijava se vrši u Područnom uredu HZZ-a prema mjestu Vašeg prebivališta ili boravišta. Za adrese kao i radno vrijeme naših Područnih ureda upućujemo Vas na: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10067. Molimo kontaktirajte Regionalni ured Zagreb kako bi utvrdili da li pripadate njima ili ispostavi.    

Za prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba potrebna je:
•           važeća osobna iskaznica izdana u RH ili izdana od strane nadležnog tijela države u kojoj imate prijavljeno prebivalište ili odobren boravak
•           potvrda o boravištu (ukoliko se prijavljuje izvan mjesta prebivališta)
•           svjedodžba o završenoj školi ili diploma (ili rješenje o priznavanju kvalifikacije stečene u inozemstvu)
•           podatak o OIB-u.
 
Za reguliranje zdravstvenog osiguranja upućujemo Vas na za to nadležni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, čije kontakte može pronaći na: http://www.hzzo.hr.

 
Nalazim se u inozemstvu i u procesu sam registracije a u meduvremenu mi je isteklo osnovno zdravstveno iz HZZO-a i posto se nisam stigao registrirati na birou i HZZO-u pa me zanima da li se mogu ako dodem u RH se ponovno prijaviti na biro kako bi ostvario pravo na osnovno ZO jer ovdje sam nezaposlen i nemogu izvrsiti registraciju boravka bez ZO kao niti prijaviti se na biro u Finskoj bez registracije.
ODGOVOR:
Zdravstveno osiguranje regulira se neovisno o prijavi u evidenciju HZZ-a što znači da ne morate biti prijavljeni kao nezaposlena osoba kako bi ostvarili zdravstveno osiguranje.
budući da ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje nije u našoj nadležnosti, u svezi ostvarivanja prava na isto potrebno je obratiti se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Kontakt podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje:
Margaretska 3
10000 Zagreb
Besplatni info telefon – obvezno osiguranje: 0800 7979
http://www.hzzo-net.hr/  


Zanima me da li se kod Vas mogu raspitati o tome da li imam nekakvo pravo na zdravstveno osiguranje nakon sporazumnog otkaza ugovora o radu?
ODGOVOR:
Budući da ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje nije u našoj nadležnosti, u svezi ostvarivanja prava na isto potrebno je obratiti se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Kontakt podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje:
Margaretska 3
10000 Zagreb
Besplatni info telefon – obvezno osiguranje: 0800 7979
http://www.hzzo-net.hr/