Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Publikacije  >  Anketa poslodavaca  >  Anketa poslodavaca 2010.
Zadnja izmjena: 23.01.2013.

Anketa poslodavaca 2010.

 JAVNO PREDSTAVLJANJE REZULTATA ANKETE POSLODAVACA

Javno predstavljanje rezultata Ankete poslodavca održalo se 8. lipnja 2010. u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Uvodnu riječ dale su gđa. Inga Žic, ravnateljica Uprave za rad pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva te gđa. Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Rezultate Ankete poslodavaca prezentirala je gđa. Marica Barić, rukovoditeljica Odjela statistike HZZ-a.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je u suradnji s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca proveo redovitu godišnju Anketu poslodavaca, tj. istraživanje o potrebama na tržištu rada. Cilj ovog istraživanja bio je dobiti informacije o zapošljavanju i promjenama u zaposlenosti u tvrtkama u 2009. godini, kao i o planovima zapošljavanja, potencijalnim viškovima te potrebama za dodatnim obrazovanjem radnika u 2010. godini.

Anketu poslodavaca HZZ je proveo tijekom šest tjedana u siječnju i veljači na cjelokupnom teritoriju Hrvatske putem upitnika koji je poštom dostavljen poslodavcima ili osobno od strane službenika Zavoda. Upitnik je bio dostupan i na web stranici HZZ-a. Na adrese poslodavaca distribuirano je 15.128 anketnih upitnika, a odazvalo se njih 12.620.

Kod anketiranih poslodavaca na kraju 2009. godine radilo je 676.894 radnika ili 44,2 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj.

Ukupno 3.438 anketiranih (53,4 posto) očekuje povećani broj zaposlenih radnika na kraju godine, a 3.002 poslodavca odgovorila su da očekuju smanjenje broja radnika.

Najveće postotno smanjenje broja zaposlenih očekuje se u građevinarstvu, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja te u ostalim uslužnim djelatnostima (2,2 posto).

Nasuprot tome, poslodavci u poslovanju nekretninama očekuju povećanje broja zaposlenih za četiri posto, a u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima očekuje se rast zaposlenosti za 5,5 posto.

Poslodavci prognoziraju da će u 2010. godini zaposliti ukupno 52.820 radnika što ukazuje na stopu planiranog zapošljavanja (postotak u odnosu na ukupni broj zaposlenih kod anketiranih poslodavaca) od 7,8 posto.

Rezultati ankete služe kao osnova za oblikovanje, usmjeravanje i unaprjeđivanje usluga posredovanja na tržištu rada i mjera aktivne politike zapošljavanja, te za praćenje i predviđanje potreba tržišta rada u pogledu znanja i vještina radnika, osobito na lokalnoj i regionalnoj razini.
Cjelovite rezultate Ankete možete vidjeti ovdje  

Okrugli stol: Anketa poslodavaca 2010  - Rezultati provedbe