Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Projekti Zavoda  >  Završeni projekti  >  PROGRESS  >  Različita iskustva – Nova rješenja (DENS)
Zadnja izmjena: 19.12.2013.

Različita iskustva – Nova rješenja (DENS)

PROGRESS Programme
DifferentExperiences - NewSolutions (DENS)
Različita iskustva – Nova rješenja
 
Ekonomski institut Maribor d.o.o. je u okviru programa Progress provodio projekt DifferentExperiences - NewSolutions (DENS) (“Različita iskustva – Nova rješenja”), u kojem je Hrvatski zavod za zapošljavanje sudjelovao kao partner. Projekt je trajao 12 mjeseci, a početni sastanak održan je 15. i 16. travnja 2010. godine u prostorijama Ekonomskog Instituta Maribor d.o.o. u Mariboru, Slovenija.
 
Glavni ciljevi projekta bili su:
 • Pokretanje rasprave o općim smjernicama i načelima koji karakteriziraju dizajn i implementaciju uspješnog pristupa za rješavanje trenutne krize na tržištu rada.
 • Podizanje svijesti o važnosti postizanja ciljeva Europske strategije zapošljavanja i Lisabonske strategije.
 • Razmjena iskustava, prakse i ideja o uspješnoj i učinkovitoj politici u području povećanja ponude radne snage kako bi se održala ravnoteža između aktivnog i neaktivnog stanovništva te promocija politike fleksisigurnosti (flexicurity).
 • Jačanje uključenosti socijalnih partnera i ostalih važnih lokalnih aktera u stvaranju učinkovitih struktura za uspješnu implementaciju aktivnog zapošljavanja i socijalne politike.
Projekt je inicirao raspravu o općim načelima koja karakteriziraju razvoj i provedbu uspješne politike tržišta rada u rješavanju trenutne krize. To se postiglo kroz ostvarenje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva Europske strategije zapošljavanja (ESZ) među dionicima na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, podizanjem svijesti o važnosti postizanja ciljeva ESZ, stvaranjem mreže za razmjenu praksi o učinkovitoj politici i mjerama u području povećanja bolje ponude radne snage, te kroz promicanje politike aktivnog starenja i politike fleksisigurnosti i sudjelovanja socijalnih partnera u uspješnom provođenju politika aktivnog zapošljavanja i socijalnih politika i programa.
Rasprave, podizanje svijesti, razmjene prakse i umrežavanje organizirano je kroz radionice na nacionalnoj razini te međunarodne forume, konferencije i web forume. U svrhu podizanja svijesti, razmjene znanja i širenja informacija održana je nacionalna kampanja..
 

Projekt se realizirao kroz četiri radna paketa:

RP 1: Umrežavanje ključnih dionika i razmjena dobrih praksi
 • Osnivanje radne skupine dionika vezanih uz polje zapošljavanja i socijalne politike.
 • Organizacija jednodnevne radionice za dionike s ciljem procjene socijalne politike i politike zapošljavanja, situacije na tržištu rada u partnerskim zemljama, te provedenih postojećih praksi s posebnim naglaskom na povećanje ponude radne snage u kontekstu aktivnog starenja i promocije politike fleksisigurnosti.
 • Organizacija dva međunarodna foruma u Danskoj i Češkoj u trajanju 2-3 dana.
RP 2: Međunarodna konferencija:
 • Završna međunarodna konferencija u Mariboru u svrhu razmjene rješenja, inicijativa i pristupa u području zapošljavanja koja su priznata kao dobra rješenja, te rasprava o mogućim novim rješenjima za provedbu politika i praksi fleksisigurnosti i aktivnog starenja.
   
RP 3: Kampanja podizanja svijesti i širenja informacija
 • Promotivna javna kampanja (priprema članaka na nacionalnom jeziku za medije i web stranicu, organiziranje konferencija za novinare tijekom nacionalnih radionica itd.).
RP 4: Upravljanje i evaluacija
 • Uspostava Upravnog odbora projekta. Predstavnici partnerskih organizacija sastali su se 4 puta (početni sastanak u Mariboru, 2 sastanka nakon međunarodnih foruma u Danskoj i Češkoj i završni sastanak u Mariboru nakon međunarodne konferencije). 
Uz slovenski Ekonomski institut Maribor d.o.o., kao glavnog partnera i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u projektu su sudjelovali partneri iz Danske (AOF Nord) i Češke (European Developmnet Agency).