Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Ostali korisnici  >  Učenici i studenti  >  Anketa o profesionalnim namjerama učenika
Zadnja izmjena: 18.10.2018.

Anketa o profesionalnim namjerama učenika


Anketiranje učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola o njihovim profesionalnim namjerama prvi je korak u procesu profesionalnog usmjeravanja. Temeljem Ankete o profesionalnim namjerama učenika osnovnih i srednjih škola, stručni tim škole i Zavoda definira razinu stručne podrške koja je potrebna učenicima prilikom donošenja odluke o nastavku obrazovanja i odabiru odgovarajućeg obrazovnog programa odnosno zapošljavanju.
 
Anketu popunjavaju učenici i njihovi razrednici odnosno stručni suradnici, a zbirni rezultati ukazuju na trendove u profesionalnim namjerama učenika te se prosljeđuju se dionicima u području obrazovanja i gospodarstva na županijskoj i nacionalnoj razini.
 
Ciljevi provedbe Ankete o profesionalnim namjerama su:
  1. identificirati učenike koji imaju potrebu za stručnom podrškom u odabiru daljnjeg obrazovanja/zanimanja te razinu podrške koja im je pritom potrebna – samoinformiranje, radionice, individualno savjetovanje i sl.
  2. utvrditi i analizirati profesionalne namjere učenika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u kontekstu obrazovne ponude i zahtjeva tržišta rada
  3. informirati relevantne dionike iz područja obrazovanja i gospodarstva na lokalnim i nacionalnoj razini o profesionalnim namjerama učenika s ciljem utjecanja na donošenje obrazovne politike
Hrvatski zavod za zapošljavanje učenicima omogućuje usluge informiranja i savjetovanja o karijeri (individualnog i grupnog) te korištenje različitih usluga samo-informiranja putem brošura, letaka te različitih e-alata (https://e-usmjeravanje.hzz.hr/, http://www.cisok.hr/). Korištenjem e-alata učenici se mogu informirati o različitim  obrazovnim programima, zanimanjima, mogućnostima zapošljavanja te testirati svoje profesionalne interese i kompetencije kao i osobine koje traže poslodavci pomoću interaktivnih  upitnika. 
 


Dosadašnji rezultati provedbe ankete su sljedeći: