Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Varaždinska  >  Anketa poslodavaca 2013 – PU Varaždin
Zadnja izmjena: 12.09.2014.

Anketa poslodavaca 2013 – PU Varaždin

 
Hrvatski zavod za zapošljavanje je tijekom veljače i ožujka 2013. godine, putem svojih područnih ureda, proveo anketu poslodavaca na području Republike Hrvatske.
 
U Varaždinskoj županiji odabran je uzorak od 592 poslodavca iz svih ispostava i svih grana djelatnosti i oblika vlasništva. Od ukupnog broja poslanih anketa u predviđenom roku vraćeno je ukupno 439 ispunjenih anketnih upitnika, odnosno stopa povrata upitnika iznosi 74,2%.
 
Koncem 2012. godine kod anketiranih poslodavaca bilo je zaposleno ukupno 22.299 osoba, a od ukupnog broja bilo je zaposleno 12.222 (54,8%) žena. Ukoliko podatke o broju zaposlenih kod anketiranih poslodavaca usporedimo s podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o broju zaposlenih kod pravnih i fizičkih osoba (60.288 koncem 2012. godine) dolazimo do podatka da smo anketom obuhvatili poslodavce koji zapošljavaju 37,0% zaposlenih osoba na području Županije.
 
Poslodavci obuhvaćeni upitnikom tijekom 2012. godine zaposlili su ukupno 2.898 osobe, od čega su 1.404 bile žene (48,4%). Od ukupnog broja 87,7% bilo je zaposleno na određeno, a 12,3% na neodređeno vrijeme. Najviše zaposlenih tijekom 2012. godine bilo je u djelatnosti prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine. Prema obrazovnoj strukturi poslodavci su najviše zapošljavali osobe srednje razine obrazovanja. Najmanje su se zapošljavale osobe bez završene osnovne škole.
 
Prema podacima u anketi, tijekom 2012. godine 2.912 radnika prekinulo je radni odnos, od čega je bilo 1.558 žena (53,5%). Kao najčešće razloge prekida radnog odnosa tijekom 2012. godine poslodavci navode istek ugovora o radu na određeno vrijeme, sporazumni raskid ugovora o radu, te otkaz od strane radnika.
 
Poslodavci obuhvaćeni anketom radnike su tijekom prošle godine najviše tražili putem Zavoda za zapošljavanje, uvidom u vlastitu bazu životopisa, putem osobnih poznanstava i oglašavanjem u medijima. Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca koji su tijekom 2012. godine tražili radnike, 17,8% imalo je teškoća kod pronalaska radnika, i to najčešće zbog nedostatka radnika traženog zanimanja, nedostatka radnika s traženim radnim iskustvom, te nezainteresiranosti ili nemotiviranosti radnika. Zanimanja koja su najviše nedostajala na tržištu rada su: konobar/konobarica, obućar/obućarka, zavarivač/zavarivačica, dimnjačar/dimnjačarka i prodavač/prodavačica.  
 
Tijekom 2013. godine anketirani poslodavci s područja Varaždinske županije planiraju zaposliti ukupno 803 osobe (83,3% na određeno, a 16,7% na neodređeno vrijeme) i to najviše u djelatnosti prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva i zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Zanimanja koja poslodavci najviše planiraju zapošljavati su: radnik/radnica u održavanju, prodavač/prodavačica, čistačica i vozač/vozačica teretnog vozila.  
 
Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca njih 28,9% očekuje promjenu broja zaposlenih radnika na kraju 2013. godine u odnosu na broj zaposlenih krajem 2012. godine, i to 95 poslodavaca planira povećati broj radnika (ukupno za 323 osobe), a 32 poslodavca planira smanjiti broj zaposlenih (za ukupno 108 radnika). Najčešći razlozi smanjenju broj radnika jesu gospodarski razlozi (npr. smanjenje proizvodnje, gubitak tržišta i slično), a radnici koji bi se mogli pojaviti kao potencijalni višak većinom su zastarjelih znanja i vještina te neodgovarajućeg odnosa prema poslu. Zanimanja koja se najčešće navode kao potencijalni višak su: diplomirani ekonomist/diplomirana ekonomistica bankarstva, konobar/konobarica, te kuhar/kuharica.
 
Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca 217 poslodavaca (49,4%) koristilo je usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dok 222 poslodavaca (50,6%) nije koristilo usluge. Poslodavci su najviše koristili usluge objave slobodnog radnog mjesta na web stranici te na oglasnoj ploči Zavoda. Istovremeno, najveće nezadovoljstvo poslodavci su izrazili za korištenje mjera za poticanje zapošljavanja.


Izvješće možete preuzeti ovdje.