Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Projekti Zavoda  >  Završeni projekti  >  INTERREG  >  INTERREG III A - Program za susjedstvo između Slovenije, Mađarske i Hrvatske  >  Projekt „BILJNA MREŽA: Prekogranično širenje mreže uzgoja, sakupljanja i otkupa ljekovitog bilja u cilju razvoja prekogranične regije“
Zadnja izmjena: 20.12.2013.

Projekt „BILJNA MREŽA: Prekogranično širenje mreže uzgoja, sakupljanja i otkupa ljekovitog bilja u cilju razvoja prekogranične regije“

 

Projekt „BILJNA MREŽA: Prekogranično širenje mreže uzgoja, sakupljanja i otkupa ljekovitog bilja u cilju razvoja prekogranične regije“

Svrha projekta je razvijanje prekogranične mreže uzgajivača, sakupljača i otkupljivača bilja koja može osigurati sigurnu, dostupnu i održivu opskrbu biljnim materijalom dobre kvalitete za kojim postoji potreba na tržištu, a koja svojim članovima istodobno omogućuje samozapošljavanje ili ostvarivanje dodatnih prihoda. Projekt ukupne vrijednosti 98.878,75 € s 90% udjela sufinancira Europska unija (CARDS 2004, Regionalna komponenta), a ostali udio sufinanciran je od nositelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek i partnera Osječko-baranjske županije.

Projektne aktivnosti sastojale su se od stručnog osposobljavanja i pružanja stručne savjetodavne podrške u razvijanju posla. Putem javnog poziva objavljenog u Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji, odabrano je 48 korisnika, pojedinaca te malih i srednjih poljoprivrednih poduzeća i obrta koji su uključeni u program stručnog osposobljavanja. Svrha obuke bila je educirati polaznike za poznavanje bilja koje se može i preporuča uzgajati i sakupljati na ciljanom području, usmjereno prema potrebama tržišta, ekološkom uzgoju i umrežavanju, ali i kako razviti poslovne vještine.

Prvu razinu osposobljavanja, usmjerenu na osnove struke i tehnologiju uzgoja, sakupljanja i otkupa preporučenih biljnih kultura i samoniklog bilja u trajanju od 205 sati stručnog osposobljavanja, uspješno je završilo 44 polaznika (92%) te primilo internu potvrdnicu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i potvrdnicu o osposobljenosti za zaštitu na radu Pučkog otvorenog učilišta u Osijeku. 32 polaznika (67%) je prošavši dodatnih 100 sati nastave osposobljeno na drugoj razini, vezanoj uz osnove poduzetništva i unaprjeđenje poslovnih vještina, čime su ishodili potvrdnicu Centra za poduzetništvo Osijek priznatu od Međunarodne organizacije rada, uz internu potvrdnicu KonAgre konzaltinga u agraru.

Za redovite i uspješne polaznike stručnog osposobljavanja tijekom 21 mjeseca osigurana je stručna podrška dva savjetnika kroz savjetovanje vezano uz tehnologiju struke, pružanje informacija o ponudi i potražnji na tržištu bilja te pomoć pri uspostavljanju kontakta s otkupljivačima, prerađivačima i izvoznicima bilja.

U proljeće 2008. godine čak 67% polaznika stručnog osposobljavanja pokrenulo je vlastiti posao proizvodnje ljekovitog bilja. Tijekom prve godine proizvodnje članovi „BILJNE MREŽE“ zasijali su 29,9 hektara, sakupili 7 tona svježeg i 708 kilograma suhog ljekovitog bilja te potpisali 17 ugovora o otkupu. Osim toga, 15% članova trenutno proizvodi 20 polufinaliziranih ili finaliziranih proizvoda (čajevi, tinkture, tonici itd). pridodajući tako dodanu vrijednost svojim proizvodima. Tijekom trajanja projekta članovi su osnovali 3 udruge proizvođača ljekovitog bilja.

Provedba projekta trajala je 24 mjeseca te završila 20. lipnja 2008. godine.