Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Projekti Zavoda  >  Završeni projekti  >  INTERREG  >  INTERREG III A - Program za susjedstvo između Slovenije, Mađarske i Hrvatske  >  Projekt „PANONSKI TURIZAM: Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam“
Zadnja izmjena: 20.12.2013.

Projekt „PANONSKI TURIZAM: Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam“

 

Projekt „PANONSKI TURIZAM: Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam“

Svrha projekta „Panonski turizam“ je omogućiti razvoj kompetencija za pružatelje usluga seoskog turizma u prekograničnoj regiji. Specifični cilj projekta jest razviti i po prvi put provesti panonski, regionalno specifični program obuke za pružanje usluga u seoskom turizmu. Cilj je omogućiti vlasnicima seoskih turističkih gospodarstava da pohađanjem obuke i korištenjem priručnika, web stranice i interaktivnog CD roma, novi vlasnici mogu spremnije započeti s pružanjem takvih usluga, a postojeći razviju svoje usluge prema višoj razini kvalitete. „Panonski turizam“ provodio se od travnja 2007. godine na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije, te u regiji Južnog Zadunavlja u Republici Mađarskoj.

Pored prekograničnog partnera Regionalnog zavoda za zapošljavanje Južnog Zadunavlja iz Pečuha iz Republike Mađarske, nacionalni aktivni partneri u provedbi projekta „Panonski turizam“ su Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek i HZZ Područna služba Virovitica, uz HZZ Područnu službu Križevce kao strateške partnere. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 106.347,00 EUR, kojeg sa 78.696,78 EUR ili 74% sufinancira Europska komisija preko programa Phare 2005 CBC, a ostalim dijelom Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U cilju utvrđivanja konkretnih potreba za stručnim osposobljavanjem u seoskom turizmu, 24. - 27. rujna 2007. u Hotelu Patria u Belom Manastiru održana je prekogranična konferencija na kojoj je sudjelovalo šezdesetak predstavnika obrazovnih institucija, vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava i predstavnika turističkih zajednica. Na temelju razmijenjenih iskustava tijekom konferencije putem izlaganja, radionica, fokus grupa i studijskog obilaska seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava u Villanyu i Palkonyi u Mađarskoj te Karancu i Bilju u Hrvatskoj, dane su smjernice za izradu zajedničkog programa stručnog osposobljavanja za kvalitetni panonski turizam.

Razvijeni program obuke predstavlja seriju od 10 trodnevnih seminara, koji u cjelini predstavljaju rezultat suradnje domaćih i mađarskih stručnjaka na području seoskog turizma, na način da je 8 seminara izrađeno s hrvatske, a 2 s mađarske strane granice. Seminari predstavljaju tematske cjeline Europskog kurikuluma za osposobljavanje u seoskom turizmu i potencijalnim pružateljima turističkih usluga na seoskim obiteljskim gospodarstvima u regiji tako osiguravaju usvajanja temeljnih znanja i vještina iz područja Turizma i rekreacije, Gostoprimstva, Smještaja, Hrane i ugostiteljskog posluživanja, Organizacije aktivnosti gostiju, Zaštite okoliša i lokalne kulture, Marketinga i promocije, Zakona i propisa, Zdravlja i sigurnosti gostiju i Managementa. Priručnik za svih deset seminara javno je dostupan svim postojećim i potencijalnim pružateljima usluga seoskog turizma i moguće ga je preuzeti sa zajedničke mađarsko-hrvatske web stranice www.pannoniantourism.hu.

Ukupno 36 polaznika s područja Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije tijekom 2008. godine prošlo je seriju od 10 seminara ili 240 sati osposobljavanja kroz teorijsku i praktičnu nastavu. Završni ispit uspješno je položilo 33 polaznika, na način da su razvili poslovni plan razvoja i/ili unapređenja turističkih usluga na seoskim obiteljskim turističkim gospodarstvima. Program stručnog osposobljavanja certificiran je od strane Međunarodne organizacije za obuku u seoskom turizmu (Rural Tourism Training International Network) i verificiran od strane Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa Republike Hrvatske.

Na završnom događaju projekta održanom 28. kolovoza 2008. godine potpisan je sporazum o budućoj suradnji koji ima za svrhu povezati strukovne udruge vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava i turističke zajednice s hrvatske i mađarske strane granice u smislu poticanja razmjene iskustava, studijskih posjeta i zajedničkog sudjelovanja u programima razvoja seoskog turizma. Sporazum je potpisalo osam institucija: Nacionalno udruženje za seoski turizam i agroturizam iz Republike Mađarske, Udruženje za seoski turizam županije Baranya, Mađarska turistička zajednica regije Južno Zadunavlje, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, TZ Virovitičko-podravske, TZ Osječko-baranjske županije i TZ Grada Osijeka.