Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti  >  Pomoć poplavljenim područjima
Zadnja izmjena: 10.11.2014.

Pomoć poplavljenim područjima

 

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje svojim aktivnostima žele pomoći stanovništvu i lokalnoj zajednici u normalizaciji života i rada na poplavom ugroženom području. Osmišljene su dvije aktivnosti usmjerene na pomoć nezaposlenim osobama i poslodavcima.


Pomoć poslodavcima i samostalnim obveznicima plaćanja doprinosa na područjima zahvaćenim poplavama

Na sjednici održanoj 11. lipnja 2014. godine Vlada Republike Hrvatske usvojila je Odluku o pomoći poslodavcima i samostalnim obveznicima plaćanja doprinosa na područjima zahvaćenim poplavama s ciljem pomoći poslodavcima i samostalnim obveznicima uplate doprinosa na poplavljenim područjima u svrhu očuvanja radnih mjesta u vremenu kada im je privremeno onemogućen rad.

Odlukom je definirano da je Hrvatski zavod za zapošljavanje zadužen za neposredno provođenje iste, propisivanje uvjeta i načina prikupljanja podataka te propisivanje uvjeta i načina korištenja prava.

Navedeni uvjeti, kao i obrazac zahtjeva za korištenje financijske pomoći, dostupni su na sljedećim linkovima:
Uvjeti
Obrazac


Javni radovi
 
Gradovima i općinama pogođenim poplavama omogućeno je zapošljavanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciju nezaposlenih osoba s prebivalištem na ugroženim područjima na komunalnim javnim radovima na sanaciji terena i otklanjanju posljedica poplava u trajanju do 6 mjeseci.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje omogućilo je financiranje tih radnika u punom iznosu, odnosno minimalnu bruto plaću od 3.536,64 kn i trošak prijevoza koju će im isplaćivati Zavod, bez participacije lokalnih jedinica vlasti.
 
Opširnije o mjeriKomunalni javni rad- otklanjanje posljedica elementarne nepogode izazvane poplavama
 
Javni radovi, koji su već u tijeku, odnose se na sanaciju kuća i okoliša nakon povlačenja vode. Tako je u općinama Gunja, Drenovci i Vrbanja u javne radove uključeno 597 osoba s ovog područja. Sve uključene osobe su nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s prebivalištem u poplavljenim općinama.
 
U narednim danima očekuje se angažiranje preostalog dijela nezaposlenih  osoba s ovog područja. Oni će biti uključeni u javne radove vezane za sanaciju kuća i okoliša, ali i u javne radove koje će provoditi Crveni križ Vinkovci i Županja, a odnose se na zaprimanje, skladištenje i distribuciju humanitarne pomoći, brigu o prehrani (kuhanje, transport i raspodjela hrane), te druge poslove u nadležnosti ovih institucija.