Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Varaždinska  >  Održan okrugli stol u sklopu Europskog dana poslodavaca
Zadnja izmjena: 24.11.2017.

Održan okrugli stol u sklopu Europskog dana poslodavaca

 
 
 
U okviru obilježavanja EUROPSKOG DANA POSLODAVACA koji se održava u tjednu od 20. do 24. studenog 2017. godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin organizirao je okrugli stol pod nazivom „Aktivnosti HZZ-a u pripremi radne snage za poslodavce“.   Okrugli stol održan je 22.11.2017. godine u prostorijama Varaždinske županije, Franjevački trg 7.
 
Cilj okruglog stola bilo je informiranje sudionika o stanju na tržištu rada Varaždinske županije, te predstavljanje usluga Zavoda kojima se poslodavce potiče i podržava u zapošljavanju nezaposlenih osoba, s posebnim naglaskom na podršku u planiranju aktivnosti kojima se potiče razvoj vještina nezaposlenih osoba, ali i zaposlenih korištenjem mjera aktivne politike zapošljavanja. Tijekom okruglog stola Zavod je želio prikupiti očekivanja i potrebe poslodavaca vezanih uz kvalifikacije i kompetencije radnika koji su im potrebni.
 
Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Varaždinske županije i Grada Varaždina, poslodavci sa lokalnog tržišta rada te predstavnici Hrvatske gospodarske komore,  Hrvatske udruge poslodavaca, te predstavnici sindikata.
 
Okrugli stol otvorila je v.d. predstojnica Branka Šaško, a prisutne su pozdravili i Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, te Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije
 
Na početku okruglog stola, Kristijan Kocijan, viši stručni savjetnik za analitiku i statistiku, održao je kratku prezentaciju vezanu uz stanje na tržištu rada Varaždinske županije. U svojoj je prezentaciji istaknuo da Varaždinska županija bilježi kontinuirani rast broja zaposlenih osoba, kao i da je trenutna procijenjena administrativna stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji 5,6%. Prosječan broj nezaposlenih u prvih 10 mjeseci 2017. godine iznosi 4.230, što je gotovo 30% manje u odnosu na prošlu godinu.
 
Blaženka Pajtlar, rukovoditeljica Odjela za tržište rada, prezentirala je aktivnosti i usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za poslodavce.
Tako je prisutne poslodavce upoznala s uslugama posredovanja, međumjesnog posredovanja, informiranja zainteresiranih osoba u prostorijama Zavoda, besplatnog oglašavanja potreba za radnicima, te registraciju na portalu Burza rada koja omogućuje predaju oglasa za slobodna radna mjesta i pretraživanje životopisa, EURES-a, financijskih potpora, pravne pomoći, Sajma poslova i profesionalne selekcije.
 
Također je prezentirala i aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u pripremi radne snage: anketu poslodavaca,  aktivnosti savjetnika za ključne poslodavce, preporuke za obrazovnu upisnu politiku, profesionalno usmjeravanje kroz Odsjek za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje i CISOK; kampanju za upis učenika u srednje škole “Odaberi svoju školu”, obrazovanje nezaposlenih kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, projekte, Tjedan cjeloživotnog učenja, te radionice aktivnog traženja posla.
 
Branka Šaško, v.d. Predstojnica predstavila je Mjere aktivne politike zapošljavanja, te je prisutnim poslodavcima detaljnije prezentirala potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu i mjeru Stalni sezonac.
 
Poslodavci koji su se uključili u raspravu svi redom naglašavaju kronični nedostatak radne snage, a posebno u zanimanjima: strojar, šivač, bravar, zavarivač, konobar, kuhar, vozač teretnog vozila i sl.  Poslodavci smatraju kako je potrebno promovirati poslove u metalskoj industriji učenicima 8. razreda, odnosno osnovnih škola, i da je važno usmjeravanje prema strukovnim zanimanjima jer se učenici ne odlučuju na njih. Također predlažu uvođenje dualnog sustava obrazovanja i stipendiranje učenika. Pojedini poslodavci provode interne edukacije novozaposlenih radnika, međutim kako je uglavnom riječ o poslodavcima s područja prerađivačke industrije, nakon obuke dio radnika ne odlučuje se na nastavak radnog odnosa.

Na kraju okruglog stola Branka Šaško, v.d. Predstojnica, pozvala je poslodavce da što više koriste usluge i aktivnosti HZZ, te mjere aktivne politike zapošljavanja usmjerene na stjecanje novih znanja i vještina kako zaposlenih, tako i osoba koje planiraju zaposliti.