Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Vukovarsko-srijemska  >  U OKVIRU EUROPSKOG DANA POSLODAVACA U VINKOVCIMA ODRŽAN OKRUGLI STOL „RAZVOJ VJEŠTINA RADNE SNAGE“
Zadnja izmjena: 29.11.2017.

U OKVIRU EUROPSKOG DANA POSLODAVACA U VINKOVCIMA ODRŽAN OKRUGLI STOL „RAZVOJ VJEŠTINA RADNE SNAGE“Drugi Europski dan poslodavaca, organiziran od strane članica Mreže javnih službi za zapošljavanje, održan je od 20. do 24. studenoga 2017. godine  s ciljem poticanja suradnje između poslodavaca i javnih službi za zapošljavanje na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Na nacionalnoj razini, gdje je  svaka država članica stavila  naglasak na nacionalne prioritete, tema  Europskog dana poslodavaca  u 2017. godini je: Razvoj vještina radne snage (zaposlenih i nezaposlenih).

To je ujedno bila tema okruglog stola koji je u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vinkovci održan  24.11.2017. g u Villa Lenije u Vinkovcima.

Cilj okruglog stola bio je razmijeniti mišljenja o mogućnostima podizanja kompetencija raspoložive radne snage.

Sudionici okruglog stola bili su  poslodavci s lokalnog područja bez obzira na veličinu poslovnog subjekta, partneri s lokalnog tržišta rada i  razvojne agencije.

Uvodnu riječ kao i dobrodošlicu uputila je gđa. Dubravka Konečni, v.d. predstojnice HZZ Područnog ureda Vinkovci.
 
Uvodnom prezentacijom sudionici su se upoznali sa stanjem na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prema podacima koji su izneseni u posljednjih nekoliko godina došlo je do smanjenja aktivnog stanovništva kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Posebno veliko smanjenje bilježi se u nezaposlenosti (najviše zbog zapošljavanje u zemljama EU i to uglavnom stručne i kompetentne radne snage)  što stvara dodatne poteškoće pri odabiru zaposlenika.

Nadalje su ukratko prezentirane Mjere aktivne politike zapošljavanja s posebnim naglaskom na mjeru potpore za usavršavanje i osposobljavanje na radnom mjestu  i obrazovanje nezaposlenih osoba.

Mjera usavršavanje i osposobljavanje na radnom mjestu nije dovoljno prepoznata od strane poslodavaca, te se ne koristi u očekivanom obimu.

Naglašeno je kako se u Područnom uredu Vinkovci planira tijekom 2017. i 2018. godine uključiti preko 600 nezaposlenih osoba u obrazovanje i to za zanimanja u djelatnostima ugostiteljstva i turizma, građevinarstva, prometa, metalske industrije i informatike, te za podizanje informatičkih kompetencija i znanja stranih jezika.

U raspravi koja je uslijedila poslodavci su naglasili da su najveće poteškoće pri zapošljavanju nedostatak praktičnih znanja i vještina vezanih za određenu struku, loš odnos prema radu (posebno kod mlađe radne snage), neznanje stranih jezika (posebno kod visokoobrazovane radne snage).

Poslodavci su iznijeli i da  trenutne plaće u nekim djelatnostima  nisu dovoljan motiv za ostanak i zapošljavanje na području Vukovarsko srijemske županije, ali se i tu nadaju pozitivnim pomacima.

Zaključci okruglog stola povećanje kompetencija radne snage ostvariti kroz: 
  • promicanje učenja kroz rad s naglaskom na naukovanje;
  • poboljšani sustav obrazovanja (dualno obrazovanje);
  • promocija obrtničkih zanimanja;
  • stipendiranje obrtničkih zanimanja;
  • promicanje cjeloživotnog obrazovanja;
  • povećanje kompetencija zaposlenih i nezaposlenih korištenjem Mjere aktivne politike zapošljavanja - usavršavanje i osposobljavanje na radnom mjestu.