Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Koprivničko-križevačka  >  Održana 14. sjednica Savjetodavnog vijeća PU Križevci
Zadnja izmjena: 05.03.2018.

Održana 14. sjednica Savjetodavnog vijeća PU KriževciDana 5. prosinca 2017. godine u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci, Ispostave Koprivnica, s početkom u 14,00 sati, održana je 14. sjednica III. ustroja Savjetodavnog vijeća HZZ-a PU Križevci. Razgovaralo se je o slijedećim temama:
  1. Stanje i kretanja evidentirane nezaposlenosti i zapošljavanja na tržištu rada Koprivničko-križevačke županije u razdoblju siječanj – listopad 2017. godine
  2. Rezultati provedbe Mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a u razdoblju siječanj – listopad 2017. godine
  3. Informacija o Sajmu poslova održanog 27.10.2017. godine u Križevcima.
Informaciju o stanju i kretanjima na tržištu rada Koprivničko-križevačke županije predstavila je Vesna Kuterovac, v.d. predstojnice HZZ-a PU Križevci, koja je u svojoj prezentaciji istaknula da je u listopadu 2017. godine u odnosu na listopad 2016. godine došlo do pada aktivnog stanovništva za 2,6%, od čega se smanjio broj nezaposlenih osoba za 29,6%, a broj zaposlenih osoba se povećao za 0,8%. Nezaposlenost je krajem listopada 2017. godine porasla u odnosu na rujan za 1,7%, te udio nezaposlenih osoba na području Koprivničko-križevačke županije u ukupnom broju nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj iznosi 1,7%. Prema razini obrazovanja i dalje je prisutan visok udio osoba bez škole i nezavršenom osnovnom školom (13,3%) u odnosu na prosjek RH (6,3%), a koje u suradnji s POU Koprivnica nastojimo uključiti u obrazovanje za završavanje osnovne škole. Tijekom deset mjeseci 2017. godine smanjen je broj ulazaka u evidenciju Zavoda (za 8,5%), broj izlazaka iz evidencije (za 11,0%) i broj zaposlenih iz evidencije Zavoda (za 11,3%), a povećane su prijavljene potrebe za radnicima (za 4,3%). Najviše izlazaka iz evidencije je bilo zbog zapošljavanja (4.289 osoba ili 64,5%), od čega 3.954 osobe ili 59,3% zbog zapošljavanja temeljem ugovora o radu. Prema djelatnosti je u prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima bilo dosta više zaposlenih osoba iz evidencije nego što ih je ušlo u evidenciju izravno iz radnog odnosa, dok su u ostalim djelatnostima ulasci i zapošljavanje ujednačeni. Usporedbom prijavljenih potreba i zapošljavanja iz evidencije uočeno je da u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, građevinarstvu, obrazovanju, trgovini i prerađivačkoj industriji postoji nedostatak određenih kadrova i nemogućnost realizacije radnih mjesta. U sezonskom zapošljavanju na moru su zaposlene 384 osobe (za 9,9% manje nego prošle godine), a u inozemstvu se zaposlilo njih 112, što je za 20,6% manje nego u istom razdoblju prošle godine (najviše u Njemačkoj i Austriji).
 
U nastavku je v.d. predstojnice govorila o rezultatima provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u razdoblju od siječnja do listopada 2017. godine. U mjere je uključeno 575 osoba, od čega najviše u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (160 osoba ili 27,8%), javne radove (158 osoba ili 27,5%) i sufinanciranje samozapošljavanja (60 osoba ili 10,4%). Posebno su naglašene mjere sufinanciranje usavršavanja novozaposlenih ili zaposlenih osoba i  osposobljavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja potvrde poslodavca kojima se poslodavcima omogućuje da sami  osposobe svoje nove radnike jer na tržištu rada ne mogu pronaći kvalificirane radnike, te financiranje obrazovanja nezaposlenih osoba putem koje se osposobljavaju nezaposlene osobe za određena zanimanja kako bi se ublažio nedostatak istih na lokalnom tržištu rada, a najviše za područje građevine.
 
Jubilarni 10. Sajam poslova održan je u Križevcima u Razvojnom i tehnološkom parku 27.10.2017. godine. U okviru Sajma održan je Okrugli stol „Učenjem  do znanja, znanjem do posla“ te Radionica o samozapošljavanju “Od ideje do realizacije“. Na Sajmu poslova sudjelovalo je više od tisuću sudionika, a predstavila su se ukupno 53 izlagača, od toga 38 poslodavaca. Poslodavci su zaprimili 450 prijava za posao potencijalnih posloprimaca te namjeravaju u narednom periodu zaposliti 32 osobe. Evaluacijom je utvrđeno da su Sajam poslova najviše posjetile nezaposlene osobe te da je Sajam ispunio očekivanja u potpunosti kod 28,0% posjetitelja te većim dijelom kod 41,2% posjetitelja.
 
Nakon prezentiranja kretanja i ostalih aktivnosti koje se provode u svakodnevnom radu Zavoda, razvila se rasprava o istima, te je ispred Savjetodavnog vijeća donesen zaključak da se preporuke za upisnu politiku premalo uvažavaju. Hrvatski zavod za zapošljavanje bi trebao preporuke više promovirati, a županije kao osnivači srednjih škola i škole same ih više uvažavati kako ne bi školovale stalno iste obrazovne programe već one koje tržište traži.
Također je pohvaljen rad djelatnika HZZ-a i njihovo nastojanje da svojim radom omoguće pronalazak potrebnih kadrova poslodavcima. Ujedno su mišljenja da bi HZZ trebao više promovirati svoje usluge koje nudi prema poslodavcima i nezaposlenim osobama kako bi se općenito poboljšalo mišljenje o uslugama koje Zavod pruža.