Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti  >  Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar gostovao u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“
Zadnja izmjena: 30.03.2018.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar gostovao u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ 
U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ Hrvatske radiotelevizije razgovaralo se o položaju žena starijih od pedeset godina na tržištu rada te je predstavljen program „Zaželi“ – zapošljavanja žena koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti milijardu kuna. Program je osmišljen nakon analize situacije i potreba na tržištu rada gdje su podaci pokazali kako u Hrvatskoj, posebice u ruralnim područjima, postoji velik broj žena iznad 50 godina sa završenom osnovnom ili srednjom školom koje su dugotrajno nezaposlene te je istovremeno prisutan i veliki broj staračkih i samačkih domaćinstava kojima je potrebna pomoć u svakodnevnom životu.

U emisiji je sudjelovao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar koji je istaknuo kako je Vlada Republike Hrvatske za 2018. godinu izdvojila 1,6 milijardi kuna za Mjere aktivne politike zapošljavanja kojima Hrvatski zavod za zapošljavanje aktivnim i individualiziranim pristupom nezaposlenima nastoji uključiti što više njih na tržište rada te smanjiti njihovu socijalnu isključenost.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao ključnim akterom na tržištu rada prati promjene i potrebe gospodarstva na tržištu rada, te reagira na njih kroz financiranje zapošljavanja putem provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja.
Upravo su mjere HZZ-a usmjerene na zapošljavanje starijih osoba od  50 godina, a za cilj imaju smanjiti udio dugotrajno nezaposlenih u ukupnoj nezaposlenosti, povećati participaciju posebno ranjivih skupina nezaposlenih osoba.

U skladu s navedenim osim što radimo s nezaposlenim osobama usmjereni smo i na rad s poslodavcima koje možemo podržati prilikom zapošljavanja , posebno starijih osoba, ali i osvijestiti ih o potrebi veće integracije žena – starijih osoba  na tržištu rada kroz poslovna savjetovanja, informiranja, posjete poslodavcima, Sajmove poslova i slične aktivnosti.

Jedan oblik podrške dionicima na tržištu rada Zavod pruža kroz partnersku podršku u Projektu ZAŽELI, a koji je usmjeren na zapošljavanje žena posebice žena starijih od 50 godina.

Navedeni projekt pridonosi zapošljavanju žena jer će  u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.