Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti  >  U ministarstvu turizma potpisano 20 ugovora za lakše zapošljavanje ranjivih skupina u turizmu
Zadnja izmjena: 11.04.2018.

U ministarstvu turizma potpisano 20 ugovora za lakše zapošljavanje ranjivih skupina u turizmu

U Ministarstvu turizma u srijedu, 10.travnja održano je svečano potpisivanje dvadeset ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 31 milijun kuna u sklopu natječaja „Turizmom do posla“. Natječaj je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj je kroz suradnju i partnerstvo obrazovnih institucija, strukovnih udruga te poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu poboljšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Obrazovne institucije i strukovne udruge u suradnji sa zainteresiranim poslodavcima kroz ovaj su natječaj imale priliku prijaviti konkretne projekte usmjerene prema aktivaciji, edukaciji i zapošljavanju nezaposlenih, osoba s invaliditetom, mlađima od 25 i starijima od 54 godine.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar istaknuo je: „Zadovoljstvo mi je što Hrvatski zavod za zapošljavanje kao Posredničko tijelo razine 2 može pridonijeti provedbi projekata koji će proširiti mogućnosti zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu ranjivim skupinama nezaposlenih osoba, ali i poslodavcima u sektoru turizma osigurati prijeko potrebnu radnu snagu.“

Ministar turizma Gari Cappelli tom je prilikom istaknuo: „U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska, mnogo napora ulažemo u edukaciju, aktivaciju i popularizaciju turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Danas otvaramo novu stranicu hrvatskog turizma koja će, vjerujem, biti ispisana samo najboljim primjerima suradnje privatnog i javnog sektora. Kroz ovaj natječaj pružamo podršku poslodavcima koji imaju izazov s pronalaskom dostatnog broja kvalitetne radne snage uz istovremeno osnaživanje i integriranje ranjivih skupina na tržište rada.“

Natječaj je izazvao velik interes te je zaprimljeno 67 projektnih prijava, a 20 njih u prvoj fazi, potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava primilo je financijsku potporu ukupne vrijednosti 31 milijun kuna. Financirani projekti obuhvatiti će 967 osoba, od čega 647 osoba mlađih od 25 godina, 251 osobu stariju od 54 godine te 69 osoba s invaliditetom. Najniži iznos bespovratnih sredstava za pojedini projekt iznosio je 500 tisuća kuna, dok je najviši iznos za pojedini projekt 2 milijuna kuna.

Partneri u projektima su i renomirane kompanije u području turizma; HUP – Zagreb, Toplice Sveti Martin, Arena Hospitality Group, Hotel Tučepi, Hotel Split, pekarski obrt „Dinara“, Punta Skala i Jadranka hoteli. Kao poslodavci partneri, ove kompanije pružit će podršku dvadeset obrazovnih institucija i/ili strukovnih udruga u turizmu koje su osmislile projekte edukacije i aktivacije pripadnika navedenih ranjivih skupina, među kojima ističemo nekoliko većih institucija: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Pučko otvoreno učilište Obris iz Požege, Pučko otvoreno učilište Andragog iz Županje, škola informatike Ivora iz Varaždina, turističke i ugostiteljske škole iz Splita, Zadra, Karlova i drugi.

 „Izuzetno smo ponosni što smo partneri na ovom hvalevrijednom projektu čiju kvalitetu je prepoznalo i Ministarstvo turizma. Ovim projektom ćemo omogućiti polaznicima programa prekvalifikacija izuzetno kvalitetnu praktičnu nastavu u objektima najviše kategorije u skladu s najboljim svjetskim praksama i trendovima u hotelijerstvu. S druge strane, naši mentori, iako stručni u svome poslu, usavršit će potrebne andragoške vještine kojima će kvalitetno poticati i pružati podršku i praktikantima i svim ostalim zaposlenicima, a praktikantima koji se pokažu kao najbolji, Jadranka hoteli ponudit će zaposlenje“, izjavila je Silvija Baričević, direktorica ljudskih potencijala Jadranka hoteli d.o.o., kompanije uključene u projekt Pučkog otvorenog učilišta Andragog i Instituta za razvoj tržišta rada koji će obuhvatiti najveći broj korisnika, 85 nezaposlenih mlađih od 25 godina.

Do kraja programskog razdoblja koje je predviđeno do 2020.godine, dodijelit će se ukupno više od 90 milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda te Državnog proračuna, kojima Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, obrazovnim ustanovama, strukovnim udrugama u turizmu i poslodavcima pruža priliku za obrazovanje i rad u turizmu i ugostiteljstvu ranjivim skupinama.