Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti  >  Održane stručne radionice pod nazivom „Postupak uključivanja nezaposlenih osoba s invaliditetom u profesionalnu rehabilitaciju“
Zadnja izmjena: 30.05.2018.

Održane stručne radionice pod nazivom „Postupak uključivanja nezaposlenih osoba s invaliditetom u profesionalnu rehabilitaciju“

 

 
U organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a u suradnji s regionalnim Centrima za profesionalnu rehabilitaciju i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje tijekom svibnja 2018. održane su tri regionalne radionice pod nazivom „Postupak uključivanja nezaposlenih osoba s invaliditetom u profesionalnu rehabilitaciju“ . Cilj radionica je bio upoznati članove Povjerenstva za ostvarivanje prava na profesionalnu rehabilitaciju unutar područnih i regionalnih ureda Zavoda za zapošljavanje s izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji je stupio na snagu 5. svibnja 2018. godine. Ovim radionicama također se doprinijelo  ostvarivanju mjere iz Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom vezanoj za edukaciju stručnjaka u području profesionalne rehabilitacije, čiji je Hrvatski zavod za zapošljavanje nositelj.
 
Prva edukacija u nizu održana je 18. svibnja 2018. godine u Zagrebu. Prisutnima su se uvodnim riječima obratile ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom gđa. Damira Benc i gđa. Ružica Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Gđa. Benc je istaknula zadovoljstvo izmjenama i dopunama Zakona, posebice dijelom koji se odnosi na pojednostavljenje postupka upućivanja osoba s invaliditetom u usluge profesionalne rehabilitacije, omogućivši tako brže  i efikasnije ostvarivanje prava na profesionalnu rehabilitaciju. Gđa. Hrga naglasila je kako se posljednjih deset godina bilježi konstantan porast zapošljavanja osoba s invaliditetom iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zahvaljujući pojačanom ulaganju napora svih dionika na tržištu rada kao i reformi u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Također je iskazala spremnost na otvorenost i suradnju prema svim dionicima u postupku profesionalne rehabilitacije te se zahvalila Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom na organizaciji radionica, koje će doprinijeti unaprjeđenju kompetencija savjetnika u radu s osobama s invaliditetom.
 
Sudionici svih radionica upoznati su s  izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Standardima profesionalne rehabilitacije, te postupcima uključivanja osoba s invaliditetom u profesionalnu rehabilitaciju koje provode Centri za profesionalnu rehabilitaciju i regionalni/područni uredi Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.
Radionice su također bile prilika za  raspravu o potrebnom usklađivanju i prilagodbi postojećih procedura za uključivanje u profesionalnu rehabilitaciju između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao naručitelja usluga i Centara za profesionalnu rehabilitaciju koji te usluge provode.
 
Druga radionica održana je 22. svibnja 2018. u Rijeci, a 24. svibnja održana je radionica u Splitu. Posljednja radionica u nizu planirana je za 06. lipnja 2018. u Osijeku.
 
Zajednički cilj svih dionika je unaprjeđenje integracije osoba s invaliditetom na tržište rada, povećanje njihove zapošljivosti, olakšavanje izbora karijere, kao i olakšani  prijelaz na tržište rada. Prilagođenim metodama i tehnikama rada, planiranjem osiguravanja arhitektonske i komunikacijske pristupačnosti te unaprjeđenjem kompetencija savjetnika za rad s osobama s invaliditetom nastoji se promovirati politika jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom i doprinijeti realizaciji njihovog punog radnog i osobnog potencijala.