Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti  >  112 godina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
Zadnja izmjena: 05.11.2018.

112 godina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
Hrvatski zavod za zapošljavanje 05. studenog 2018. obilježava 112 godina postojanja službe za zapošljavanje u Republici Hrvatskoj.

Naime, tog je dana 1906. godine na VIII. skupštini Zastupstva slobodnog i kraljevskog glavnog grada Zagreba predloženo gradskoj općini podizanje „Zavoda za posredovanje između nudilaca i tražilaca radnje i službe“, te je donesen Statut Zavoda.

Zavod za zapošljavanje djelovao je najprije u sastavu Ministarstva rada, socijalne skrbi i obitelji, a novim Zakonom o zapošljavanju od 17. srpnja 1996. Hrvatski zavod za zapošljavanje je javna ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske.
 
Zavod obavlja poslove iz svoje djelatnosti u Središnjem uredu, kao i u 22 područna ureda; Zavodom upravlja Upravno vijeće; voditelj Zavoda je ravnatelj kojeg imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra ovlaštenog za rad.
 
Posredovanje pri zapošljavanju obuhvaća profesionalni odabir nezaposlenih i drugih osoba čije stručne i druge radne sposobnosti najbolje odgovaraju potrebama poslodavca. HZZ u posredovanju pri zapošljavanju djeluje nepristrano prema nezaposlenim osobama i poslodavcima, te isto obavlja bez naknade.

Danas je Hrvatski zavod za zapošljavanje tijelo javne vlasti koje na temelju javnih ovlasti provodi programe zapošljavanja, a čiji je ustroj ustanovljen Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.