Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Primorsko-goranska  >  OKRUGLI STOL „POSTANI OBRTNIK“
Zadnja izmjena: 05.11.2018.

OKRUGLI STOL „POSTANI OBRTNIK“

   
U utorak, 30. listopada 2018., u Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka, obilježen je Europski dan poslodavaca.

Gradska knjižnica Rijeka, HOK Obrtnička komora PGŽ i Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Rijeka organizirali su okrugli stol na temu „Postani obrtnik“.

 
Sudionici okruglog stola uz HZZ RU Rijeka bili su HOK Obrtnička komora PGŽ, Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Graditeljska škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja te obrtnici.

U okviru panel rasprave sudionicima izložene su slijedeće prezentacije:
 • Obrti i obrtništvo u Europi i Hrvatskoj – Željko Dimitrić, tajnik Obrtničke komore PGŽ-a 
 • Mjere aktivne politike zapošljavanja usmjerene prema obrtništvu – Hrvoje Tramontana i Deni Grbac, stručni savjetnici za zapošljavanje, HZZ RU Rijeka:
  • Obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih - potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu
  • Potpore za samozapošljavanje – otvaranje novih obrta 
 • Savjetovanje o otvaranju obrta i financijski aspekti otvaranja obrta – Jana Marčelja Blažević,  Step Ri, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci
 • Informacije o upisu i školovanju te stečenim kompetencijama – Damirka Vuković, zamjenica ravnateljice  Graditeljske škole za industrijska i obrtnička zanimanja
 • Programi edukacije: postojeći programi, novi programi, promjene u programima – modernizacija, praćenje trendova – Evica Kozera, ravnateljica Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja
 • Važnost odabira zanimanja za život – Natalija Marković, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje, HZZ RU Rijeka
 • Obrtništvo, mogućnosti i ograničenja (iz pozicije obrtnika) – Danijel Vladić
Kroz raspravu sudionici su istaknuli utjecaj procesa radnih migracija hrvatskih državljana na tržištu EU što je uz dugogodišnji opadajući interes učenika za upis u obrtnička zanimanja dovelo do izraženih deficita kod većine obrtničkih zanimanja u razdoblju 2013.-2018.

Statistički podaci HZZ RU Rijeka za navedeno petogodišnje razdoblje govore da se broj evidentiranih nezaposlenih osoba kod pojedinih obrtničkih zanimanja gotovo deseterostruko smanjio.

Predstavnici HZZ RU Rijeka su upoznali sudionike s mjerama aktivne politike zapošljavanja usmjerenih unaprjeđenju kompetencija i vještina radne snage koje pozitivno utječu na stanje u obrtničkim zanimanjima na nacionalnom tržištu rada: potpore za osposobljavanje na radnom mjestu, obrazovanje nezaposlenih osoba te usavršavanje zaposlenih.       
                                                           
Poseban naglasak je stavljen na potporu za samozapošljavanje kroz koju nastaju novi obrti.
 

 
Sudionici su pozdravili napore koje Hrvatski zavod za zapošljavanje ulaže u realizaciji predstavljenih mjera aktivne politike zapošljavanja te da je na ovom planu potrebna još tješnja suradnja HZZ-a i obrtništva i na tom tragu od strane obrtnika jasnije definiranje kakva znanja i vještine trebaju imati radnici koje traže što uvijek nije slučaj.

U raspravi je istaknuto da je potrebno nastaviti s aktivnom promocijom određenih zanimanja za koja kod učenika osnovnih škola ne postoji izraženi interes, a tržište rada ih s druge strane izraženo traži. HOK Obrtnička komora PGŽ kroz svoju manifestaciju Dan obrtništva i poduzetništva učenicima osmih razreda s područja županije prezentira programe obrazovanja u obrtničkim školama. Promocija strukovnih zanimanja vrši se i putem posjeta osnovnim školama.                    
    
Na ovom planu problem predstavlja iskrivljena percepcija školovanja za obrtnička zanimanja kod samih roditelja kao i dijela javnosti.  

Manjak interesa za obrtnička zanimanja postoji i kod nezaposlenih i radno neaktivnih osoba te su potrebni dodatni napori da ih se uključi u andragoške obrazovne programe putem kojih bi se prekvalificirali ili osposobili za rad u tim zanimanjima.