Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Vukovarsko-srijemska  >  U Vinkovcima održan Okrugli stol povodom Europskog dana poslodavaca
Zadnja izmjena: 09.11.2018.

U Vinkovcima održan Okrugli stol povodom Europskog dana poslodavaca

 
 

U OKVIRU EUROPSKOG DANA POSLODAVACA U VINKOVCIMA ODRŽAN OKRUGLI STOL
 
„Prepreke za uključivanje nezaposlenih i zaposlenih  u obrazovanje odraslih“


Europski dan poslodavaca, organizira se od strane članica Mreže javnih službi za zapošljavanje već treću godinu zaredom s ciljem poticanja suradnje između poslodavaca i javnih službi za zapošljavanje na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Na nacionalnoj razini svaka država članica stavlja  naglasak na nacionalne prioritete. Tema  ovogodišnjeg  Europskog dana poslodavaca  koji se  održava u tjednu od 5. do 9. studenog 2018 su vještine nezaposlenih i zaposlenih  stečene u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. To je ujedno bila i tema okruglog stola koji je u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vinkovci održan  07.11.2018. g u Villa Lenije u Vinkovcima.

Sudionici okruglog stola bili su poslodavci s lokalnog područja bez obzira na veličinu poslovnog subjekta, partneri s lokalnog tržišta rada i  razvojne agencije.

Cilj okruglog stola bio je razmijeniti mišljenja o mogućnostima podizanja kompetencija raspoložive radne snage kroz obrazovanje  odraslih te detektirati prepreke  koje se javljaju kod  uključivanja u obrazovanje i  zaposlenih i nezaposlenih, kako ih prevladati jer Republika Hrvatska ima drugu najnižu stopu uključenih u obrazovanje odraslih u EU.

Iako poslodavci sudjeluju u obrazovanju radne snage kao  podrška strukovnom obrazovanju i obrazovanju odraslih kroz organiziranje praktične nastave te obrazovanje zaposlenih u svojim poduzećima razgovaralo se kako osigurati još bolju uključenost poslodavaca i u obrazovanju buduće radne snage i u obrazovanju već zaposlenih radnika. Obrazovne ustanove  su istaknule važnost fleksibilnijeg obrazovnog  sustava.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je predstavio  i  financijske potpore koje je moguće ostvariti prilikom zapošljavanja nezaposlenih osoba: potpore za usavršavanje, mjeru Osposobljavanje na radnom mjestu, olakšice za poslodavce koji financiraju obrazovanje svojih radnika.

Zaključci okruglog stola povećanje kompetencija radne snage ostvariti kroz: 
  • promicanje učenja kroz rad s naglaskom na naukovanje;
  • poboljšani i fleksibilniji sustav obrazovanja (dualno obrazovanje);
  • promocija obrtničkih zanimanja;
  • stipendiranje obrtničkih zanimanja;
  • promicanje cjeloživotnog obrazovanja;
  • povećanje kompetencija zaposlenih i nezaposlenih korištenjem Mjere aktivne politike zapošljavanja  - usavršavanje i osposobljavanje na radnom mjestu.