Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Bjelovarsko-bilogorska  >  Okrugli stol „Obrazovanje odraslih za potrebe tržišta rada“
Zadnja izmjena: 09.11.2018.

Okrugli stol „Obrazovanje odraslih za potrebe tržišta rada“


 
Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Bjelovar u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Bjelovar organizirao je 7. studenog 2018. okrugli stol „Obrazovanje odraslih za potrebe tržišta rada“ u prostorima Veleučilišta u Bjelovaru.

U uvodnom dijelu u ime domaćina nazočne je pozdravila Martina Topalović, predstojnica HZZ PU Bjelovar i Zvjezdana Galkowski ravnateljica POU Bjelovar.

Kao govornici na okruglom stolu sudjelovali su poslodavci s područja Bjelovarsko – bilogorske županije: Zdenka, Koestlin, Suvenir Arbor, Vita Nova te Parketi Sabljo koji su korisnice mjere HZZ-a osposobljavanje na radnom mjestu. Riječ je o jednoj od devet Mjera aktivne politike zapošljavanja za koje je u ovoj godini osigurano 1,6 mlrd kuna.
 

 
Cilj mjere osposobljavanja na radnom mjestu je osposobiti nezaposlene za obavljanje poslova određenog radnog mjesta, pojasnila je predstojnica PU HZZ-a Topalović i dodala da mjeru mogu koristiti nezaposlene osobe koje imaju najviše završenu srednju školu, koje su prijavljene u evidenciji  HZZ-a dulje od 12mj i koje su izgubile znanja i vještine za posao za koji su se obrazovali. Mjera traje 6 mjeseci, poslodavcu se isplaćuju troškovi mentorstva do 700 kn, a polaznici dobivaju plaćen prijevoz te novčanu pomoć od 2750 kn. Također, prezentirana je i mjera obrazovanja nezaposlenih koja je potpuno besplatna za sve osobe prijavljene u evidenciji zavoda za zapošljavanje. Trenutno se provode obrazovanja iz područja metalurgije i građevine, stranih jezika (njemački, engleski, talijanski), a u pripremi su programi za njegovateljice kao i tri obrazovanja iz područja informatike i EU projekti.  Nakon obrazovanja, nezaposlena osoba dobiva certifikat, novčanu pomoć od nešto više od 1300 kn te plaćen prijevoz.


 
Poslodavci okupljeni za okruglim stolom iznijeli su svoja iskustva u korištenju mjere osposobljavanja na radnom mjestu te su istaknuli da je ta mjera vrlo praktična obzirom da sami obrazuju potreban kadar za specifično područje. Također, ono što je pozitivno je da dio osoba ostavljaju u radnom odnosu nakon završetka mjere.

Okrugli stol je održan u povodu Trećeg Europskog dana poslodavaca, a ujedno je povezan s Europskim tjednom vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.