Predstavljen priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta i aplikacija EVA - Ericsson Nikola Tesla Voice Assistant

Na dan obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2018. godine u dvorani Ericsson Nikola Tesla predstavljen je Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i aplikacija EVA – Ericsson Nikola Tesla Voice Assistant.

Na otvorenju događanja ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc i direktorica Društva Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević istaknule su važnost dobre suradnje u razvoju održivog sustava zapošljavanja osoba s invaliditetom. Predstavljanje je otvorio ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić koji je podržao projekt kao jednu od niza aktivnosti koje se odnose na zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta nastao je temeljem dosadašnjih iskustava u radu s poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom te potrebe da se osigura sustavna i kontinuirana podrška u planiranju i izvedbi prilagodbe radnog mjesta prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje. Priručnik obuhvaća primjenjive savjete i prikazuje primjenu razumne prilagodbe u svakodnevnom radu i komunikaciji s osobama s invaliditetom. Namijenjen je stručnjacima, poslodavcima i svima koji neposredno i posredno rade s osobama s invaliditetom, ali i samim osobama s invaliditetom.

Pozitivan primjer sveobuhvatne suradnje u vezi s korištenjem mjera sustava za zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavlja Ericsson Nikola Tesla d.d.. Poslodavac koji je pokazao inovativan pristup u upravljanju organizacijskim promjenama, uvažavajući pritom kvalitete, potencijal i vrijednosti osoba s invaliditetom. Prije nešto više od godinu dana, Hrvoje Katić postao je dio kompanije i upravo je on začetnik ideje o glasovno-kontroliranom sučelju namijenjenom osobama s oštećenjem vida s dodatnim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija, naziva EVA.

Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta dostupan je online te će služiti kao koristan alat poslodavcima koji su u procesu zapošljavanja i uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje. Priručnik možete preuzeti ovdje.