Projekt DILMA „Razvoj integriranog tržišta rada jadranske regije“


Projekt DILMA „Razvoj integriranog tržišta rada jadranske regije“ dio je programa INTREGG III A Adriatic, a financiran je sredstvima CARDS 2004 Regional te je nastavak projekta „Razvoj jadranskog tržišta rada“ (SVILMA). Provedba projekta započela je 31. 7. 2007., a trajala je do 31. 1. 2009.

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosila je 1.250.000 eura, od čega je Hrvatski zavod za zapošljavanje dobio 48.066,00 eura.

Ciljevi projekta DILMA bili su sljedeći: unaprjeđenje tržišta rada, upravljanje zapošljavanjem i migracijskim kretanjima u jadranskoj zoni te njegovo usklađivanje s europskim trendovima. Cilj je također bio i jačanje međunarodne suradnje različitih dionika na tržištu rada, unaprjeđenje znanja i vještina zaposlenih u javnim i privatnim službama za zapošljavanje, te nastavak aktivnosti započetih u projektu SVILMA koje se tiču implementacije usluga za zapošljavanje i upravljanja migracijskim kretanjima.

Glavne projektne aktivnosti bile su podijeljene u pet radnih paketa:
RP1: Upravljanje projektom
 
RP2: Tehnička pomoć
 
RP3: Centar za razvoj partnerstva

RP4: Sustav za mobilnost radnika

RP5: Promocija projekta.
 
Nositelj projekta bila je talijanska regija Veneto, a u njegovoj provedbi s hrvatske strane sudjelovao je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Uz Hrvatsku i talijanske regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo, Molise i Puglia  projektno partnerstvo činili su i Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, te Albanija.