Dani Europske unije u Novskoj

Od 12. do 15. lipnja 2018. godine održavali su se Dani Europske unije u Novskoj s nizom prigodnih događanja. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Grada Novske, Marin Piletić, a kroz razna predavanja posvećena poduzetništvu govorili su predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG BICRO-a, Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RE, Razvojne agencije NORa Novska, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Kutina kao i niz drugih govornika.

Govoreći o EU potporama malom i srednjem poduzetništvu, pomoćnica ministra Ana Mandac naglasila je natječaje koje priprema Ministarstvo kao i bespovratne potpore poduzetnicima istaknuvši „borbu za svako radno mjesto“ i potpore mladima kroz stipendiranja za učenike u obrtničkim zanimanjima čime se želi osigurati njihov ostanak u Hrvatskoj.

Novljanska Razvojna agencija NORa uz Ispostavu županijske Razvojne agencije SIMORA važne su spone s poduzetnicima u realizaciji njihovih poslovnih planova. Istaknut je i projekt PISMO, Poduzetnički inkubator koji se radi u Novskoj te više projekata koji se realiziraju na području SMŽ, a za koje se koriste sredstva fondova Europske unije po čemu je SMŽ u samom vrhu uspješnosti u RH.

U sklopu navedene manifestacije, održana je početna konferencija Programa Zaželi – „Želim raditi, želim pomoći“ čiji je nositelj Grad Novska. Kroz Program su zaposlene ukupno 43 nezaposlene žene koje će u slijedeće dvije godine brinuti za oko 400 starijih osoba iz naselja na području Grada Novske. Za provođenje projekta kojemu su partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina i Centar za socijalnu skrb Novska, Grad Novska je dobio 5,5 milijuna kuna od Ministarstva rada i mirovinskog sustava uz potporu Europskog socijalnog fonda. Sve zaposlene žene dobile su i bicikl kojim će se koristiti kod odlaska u domove starijih i nemoćnih osoba. Osim pomoći i međusobnog povjerenja, cilj je i zadržati starije da ostanu u svojim domovima gdje se osjećaju najugodnije.