Održana konferencija "Zaposli se u Hrvatskoj"

Hrvatski zavod za zapošljavanje i Jutarnji list, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, organizirali su konferenciju „Zaposli se u Hrvatskoj“ koja se održala u utorak, 26. ožujka 2019. godine u Hotelu Esplanade Zagreb, u Smaragdnoj dvorani.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar naglasio je kako je konferencija nastavak je kampanje Zaposli se u Hrvatskoj koju smo u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava pokrenuli 2018. godine s ciljem aktiviranja domaće radne snage i boljeg informiranja javnosti o aktivnostima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i mjerama aktivne politike zapošljavanja koje provodimo, a sve u skladu s proaktivnim pristupom Zavoda prema korisnicima, nezaposlenim osobama i poslodavcima.

Na konferenciji su predstavljene ključne informacije o mogućnostima zapošljavanja uz pomoć mjera aktivne politike zapošljavanja i programa sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.


„Mogu s ponosom reći da smo do sada izdvojili 4,5 milijardi kuna za programe zapošljavanja, što je dvostruko više nego ranije, upravo zahvaljujući Europskom socijalnom fondu. Iz Europskog socijalnog fonda ukupno nam je na raspolaganju 14 milijardi kuna, a dobar dio tih sredstava ide upravo u zapošljavanje. Od dvije milijarde kuna koje ćemo ove godine uložiti u zapošljavanje, milijarda i pol je za mjere aktivne politike zapošljavanja koje se većinom financiraju iz ESF-a“, kazao je ministar Marko Pavić te dodao kako je dodatnih pola milijardi kuna iz ESF-a osigurano za specijalizirane programe zapošljavanja žena, mladih i osoba s invaliditetom. Ministar je najavio i transformaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će se ubuduće baviti ne samo zaposlenima, već i zaposlenima te da su u pripremi mjere koje će cjeloživotnim obrazovanjem, omogućiti poslodavcima povećanje produktivnosti.

Nakon uvodnog obraćanja ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića i ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, održana je panel rasprava „Kako se zaposliti u Hrvatskoj“ na kojoj su mišljenja razmijenili ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, podpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i zamjenica ravnatelja HZZ-a Marina Nekić.


O tome „Kako članstvo u EU pomaže u poticanju zapošljavanja i promociji poduzetništva“, u drugom dijelu panel rasprave, razgovarali su ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Karlo Ressler, voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević te poduzetnik Damir Sobol vlasnik Microblinka i Photomatha.