Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

HZZ na konferenciji Optimizacija tržišta rada 2024.

4. ožujka 2024.

 9152166

Hrvatski zavod za zapošljavanje i Novi list organizirali su konferenciju „Optimizacija tržišta rada“ koja se održala u petak, 01. ožujka 2024. godine u Opatiji u hotelu Ambasador s početkom u 11 sati.

Konferencija je okupila ključne ljude hrvatske politike i gospodarstva koji su raspravljali o problemima, izazovima, prilikama i trendovima hrvatskog tržišta rada.

Nakon uvodnog govora državnog tajnika Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivana Vidiša, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održao je prezentaciju na temu Tržišta rada RH nakon čega je red došao na panel raspravu u kojoj su sudjelovali: Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Natali Komen Bujas, direktorica HUP – udruge ugostiteljstva i turizma, Josip Zaher, pomoćnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Komore Zagreb te Petra-Maja Jakopec, direktorica Odjela ljudskih potencijala u destinacijama Valamar Rivijera. Panel je moderirala Izabela Vrtar.

Broj nezaposlenih je različite strukture. Ponajprije, 50 tisuća pripada skupini dugotrajno nezaposlenih, među kojima su primjerice i osobe subjektivnih svojstava, one koje u pravilu nisu sposobne za tržište rada. Željena aktivna politika zapošljavanja traži višestruku suradnju, a moramo znati da tržište rada obuhvaća i zaposlene, ne samo nezaposlene, kao i one koji uskoro dolaze kako bi se čim prije uključili u tržište rada. Najvažniji cilj je naprosto – stabilnost tržišta rada što je, ponavljam, multidisciplinarni proces, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar.

Obrazovanje odraslih, uvođenje vaučer sustava pokazali su izvrsne rezultate u slučaju digitalnog obrazovanja odraslih što omogućava novo samozapošljavanje i zapošljavanje. Tu su i zeleni programi koji u obrazovnom smislu daju lošije rezultate, no za to je kriva i zelena tranzicija gospodarstva jer hrvatsko gospodarstvo u tome zaostaje za najrazvijenijim državama Europe.

U panel raspravi ravnatelj Lončar, dotaknuo se niza izvanrednih okolnosti koje su zadnjih godina pratile domaće tržište rada, kao što je Covid, inflacija, zdravstvena i energetska kriza, ograničenja prisutna vezana za turizam, poput sezonalnosti koja je vrlo izražena u turističkom sektoru, ograničenja vezana za obrazovni sustav koji još uvijek proizvodi nedovoljan broj kadrova koji imaju adekvatne kompetencije za tržište rada, promjene vezane uz digitalnu, zelenu tranziciju. Sve navedeno, naglasio je, utječe na tržište rada, no imamo i dalje pozitivno stanje  te je istaknuo brojne mjere koje se provode s ciljem stabilnosti tržišta rada, pri čemu su mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vezane uz aktivne politike zapošljavanja i druge.

Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike istaknuo je kako imamo rekordno nisku nezaposlenost. Rekao je da se s poslodavcima održavaju susreti kako bi se vidjele njihove potrebe za sezonu. „Cilj nam je aktivirati naravno domaću radnu snagu i tu imamo specijalizirane programe koje će pomoći i poslodavcima u turizmu.“

Ono što možemo reći ispred našeg ministarstva, nastavili smo s podrškom poslodavcima, radnicima, aktivnim politikama zapošljavanja, posebno za rad u nadolazećoj sezoni, pokušavamo biti na usluzi svima na tržištu i omogućiti što bolje spajanje ponude i potražnje. Naše mjere se koriste, godišnje se ulaže oko 130 milijuna eura, nastavili smo sa svojim aktivnosti i pokušat ćemo dodatno aktivirati domaću radnu snagu i olakšati uvoz strane tamo gdje je potrebno, poručio je Vidiš.

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknuo je da što se tiče hrvatskog tržišta rada, možemo reći da smo u dinamičnoj situaciji, jer danas imamo 116.000 nezaposlenih osoba i može se reći da proteklih nekoliko godina imam konstantan pad registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj koja je danas na razini od 6 posto.