Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

HZZ-u dodijeljeno Posebno priznanje za učinkovitost u provođenju mjera Vlade RH za očuvanje radnih mjesta uslijed epidemije COVID-19

9. studenoga 2021.

 hzz-zlatna-kuna-nagrada-orm-slikaSq1000x1000

Na svečanoj dodjeli nagrada Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, održanoj 9. studenoga 2021., najboljima u hrvatskom gospodarstvu odano je priznanje za njihov izniman rad i uspjeh tijekom izazovne 2020. godine.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar preuzeo je Posebno priznanje za učinkovitost u provođenju mjera Vlade RH za očuvanje radnih mjesta uslijed epidemije COVID-19 te je prilikom preuzimanja priznanja istaknuo kako mu je velika čast dobiti ovo priznanje 2021. godine, druge godine otkako je Hrvatska, zajedno s ostatkom svijeta, suočena s izazovima koje je pandemija donijela za sve aspekte naših života, medu njima i tržište rada i cjelokupno gospodarstvo.

Za program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za studeni 2021. zahtjevi će se zaprimati od 29. studenog 2021. godine do zaključno 22. prosinca 2021. godine. Potpora će se odobravati za radnike zaposlene najkasnije 31. listopada 2021. godine i to poslodavcima koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO - a do 28. veljače 2021. godine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je Vlada RH uslijed pandemije koronavirusa uspjela održati političku stabilnost, spriječiti urušavanje gospodarstva, valove otpuštanja i stečajeva te stati iza privatnog sektora i radnika "kao nikada do sada". Hrvatski zavod za zapošljavanje zajedno s Ministarstvom rada i cijelom Vladom, u tom procesu odigrao jednu nezaobilaznu ulogu, pa stoga i cijeni priznanje uručeno tom zavodu. .

„Zahvaljujući Vladinim pravovremenim i kontinuiranim mjerama za očuvanje radnih mjesta, Hrvatska je očuvala stabilnost tržišta rada i osigurala nastavak gospodarske aktivnosti.“ naglasio je gospodin Lončar te istaknuo kako je u mjere uloženo ukupno 12,5 milijardi kuna, odnosno više od 18 milijardi s doprinosima te je rezultat toga da danas imamo 51 tisuća više osiguranika u odnosu na prošlu godinu, odnosno 15 tisuće više u odnosu na predkriznu 2019. Broj nezaposlenih je također u ovome trenutku manji za 13 tisuća u odnosu na razdoblje prije pandemije. Ovo nije lako razdoblje, ali ipak je većina poslodavaca nastavila s radom i radna mjesta su očuvana.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem te ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću, koji su stvorili potrebne preduvjete i osigurali sredstva koja su to omogućila.

Također, zahvalio je i svim djelatnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i suradnicima, koji su dugi niz mjeseci predano radili kako bi pristigli zahtjevi bili obrađeni te sredstva čim prije isplaćena korisnicima.