Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Ministar Marin Piletić i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar u Slavonskom Brodu dodijelili 16 ugovora vrijednih više od 15 milijuna eura za program “Zaželi – prevencija instiitucionalizacije”

11. ožujka 2024.

 ZAŽELI13

"Program "Zaželi" patent je hrvatske Vlade kojem je cilj prevencija institucionalizacije i podizanje društvene odgovornosti i solidarnosti na najveći  stupanj. S obzirom na velik broj starijih sugrađana, posebice onih koji žive u  samačkim domaćinstvima, kroz program Zaželi, sredstva EU i državnog proračuna, u tri faze do sada osigurana je pomoć u kućama, a kroz ovaj četvrti poziv omogućeno je zapošljavanje i provođenje usluge pomoći u kući  na sljedeće tri godine", rekao je Piletić.

Danas je u Slavonskom Brodu uručeno 16 ugovora putem kojih je omogućeno zapošljavanje 350 ljudi, a novost je što sada starijim i nemoćnim osobama u kućanstvu mogu pomagati ne samo zaposlene žene, nego i muškarci. Na taj način izvaninstitucionalna pomoć u kući bit će omogućena za gotovo 2100 starijih sugrađana.

"Ne samo da preveniramo institucionalizaciju, posebice ovdje u Slavoniji, nego omogućavamo zaista kvalitetnu socijalnu uslugu, na način da ljudi koji su dobili priliku za posao pomognu našim starijima u njihovim svakodnevnim kućanskim poslovima, i sve ono što čini život ugodniji u njihovom domu", dodao je ministar Piletić.

Također, ministar je u sklopu radnog posjeta u Požeško-slavonskoj županiji u Pleternici dodijelio dva ugovora vrijedna više od 1,6 milijuna eura za provođenje programa Zaželi.  Kroz provođenje projekata omogućit će se zapošljavanje 33  žena ili muškaraca koje će pružati uslugu potpore i podrške za gotovo 200 osoba starijih i osoba s invaliditetom.