Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Aktivnosti posredovanja pri sezonskom zapošljavanju za turističku sezonu 2019. godine i posjeti poslodavcima sa ciljem identifikacije potrebe za sezonskom radnom snagom provodile su se od studenog 2018. godine pa sve do kraja veljače 2019. godine.
Tijekom navedenih mjeseci organizirali su se redoviti sastanci, posjeti i selekcije većih hotelsko-turističkih poduzeća, kako na priobalju tako i u unutrašnjosti, a radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja.
Istovremeno, uvažavajući iskazane potrebe poslodavaca nakon uspješno održanih Dana poslova u turizmu u 2018. godini, i ove godine su se organizirali Dani poslova u turizmu. Na ovogodišnjim Danima poslova u turizmu sudjelovalo je 124 poslodavaca te više od 11.500 posjetitelja. Manifestaciji su, uz poslodavce i nezaposlene osobe, prisustvovali i učenici završnih razreda srednjih škola ugostiteljskih usmjerenja te studenti.
Broj prijava potreba za radnicima i zapošljavanje osoba s evidencije Zavoda od 2008. do III. 2019. godine na sezonskim poslovima prikazani su u tablici u prilogu
|
2008. |
2009. |
2010. |
2011. |
2012. |
2013. |
2014. |
2015. |
2016. |
2017. |
2018. |
I.-III. 2019. |
|
|
Traženi radnici |
24.383 |
22.130 |
23.668 |
27.125 |
27.334 |
22.823 |
24.252 |
29.132 |
38.876 |
40.409 |
36.023 |
17.218 |
|
Zaposlene osobe s evidencije Zavoda |
24.403 |
25.380 |
30.281 |
37.073 |
39.438 |
40.767 |
40.337 |
41.467 |
40.682 |
36.288 |
31.656 |
5.485 |
U prva tri mjeseca 2019. godine najviše su traženi radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo, i to ukupno 11.537 radnika, uglavnom konobara/konobarica, prodavača/prodavačica, kuhara/kuharica, sobara/sobarica, čistača/čistačica, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica i dr.
U istom razdoblju 2019. godine u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo hrane, zaposleno je 4.012 osoba s evidencije Zavoda i to uglavnom konobara/konobarica, sobara/sobarica, kuhara/kuharica, čistača/čistačica, prodavača/prodavačica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica, recepcionara/recepcionarki, pomoćnih konobara/pomoćnih konobarica, , ali i druga zanimanja.
U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 1.473 osoba, a najviše u djelatnostima: administrativno i pomoćno uslužnoj – 398 osoba, prerađivačkoj industriji – 216 osoba, umjetnosti, zabavi i rekreaciji – 213, prijevozu i skladištenju – 196 osoba. Najviše sezonskih radnika po županijama zaposleno je u: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko–neretvanskoj, Istarskoj županiji te Šibensko-kninskoj županiji.
Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposlena je 1.363 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo 1.037 osoba. Od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog regionalnog/područnog ureda, najviše ih je zaposleno s područja Osječko- baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.