Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

OD 1.7.2024. GODINE OBAVEZNO KORIŠTENJE E-OVLAŠTENJA ZA SVE POSLOVNE KORISNIKE USLUGA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

2. veljače 2024.

30.6.2024. bit će zadnji dan do kojeg će se poslovni subjekti moći prijavljivati za korištenje usluga Zavoda putem korisničkog imena i lozinke.

S obzirom na pojavu sve učestalijih napada na IT sustave javnih i privatnih u Hrvatskoj i u svijetu, Vlada Republike Hrvatske i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) omogućili su korištenje Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) i usluge e-Ovlaštenja.

NIAS upravlja elektroničkim identitetima u nacionalnom sustavu autentifikacije krajnjih korisnika s e-uslugama javnog sektora te predstavlja najnapredniji način autentifikacije, ujedno ima i visoku razinu obrane od zlouporabe.

NIAS svojim korisnicima omogućava uspješno, sigurno i vremenski povoljno korištenje javnih e-usluga, dok istodobno pružatelje e-usluga oslobađa od poslova upravljanja korisničkim računima i procesa autentifikacije.

e-Ovlaštenja su usluga koja ovlaštenim osobama omogućava upravljanje e-Punomoćima za pristup na e-uslugu (Pristup na e-usluge). Usluga također omogućava ovlaštenim osobama dodjelu prava za administraciju e-Punomoći unutar e-Ovlaštenja u svrhu upravljanja pravima pristupa na poslovne e-usluge (Zastupanja).

Hrvatski zavod za zapošljavanje, iako je usvojio primjenu NIAS sustava za autentifikaciju svojih korisnika, za poslovne je korisnike na određeno prijelazno razdoblje zadržao opciju upotrebe korisničkog imena i lozinke umjesto sustava e-Ovlaštenja. Međutim, s obzirom da na taj način potencijalno izlažemo svoj informacijski sustav neočekivanim napadima od 1.7.2024. godine u potpunosti prelazimo na NIAS autentifikaciju i sustav e-Ovlaštenja za poslovne korisnike. Obavještavamo Vas stoga kako će 30.6.2024. biti zadnji dan do kojeg će se poslovni subjekti moći prijavljivati putem korištenja korisničkog imena i lozinke.

E ovlaštenja predstavljaju samo jedan od koraka ka cilju da se javni i državni sektor digitalizira i ponudi usluge svojim korisnicima digitalnim putem pazeći pritom na informacijsku sigurnost sustava i podataka.

Sve informacije o e-Ovlaštenjima poslodavci mogu pronaći ovdje.

Ukoliko ste zakonski ovlaštena osoba poslovnog subjekta te nakon prijave nemate mogućnost odabira poslovnog subjekta koji zastupate, pretpostavka je da podaci o zastupanju Vašeg poslovnog subjekta nisu dohvatljivi iz nadležnog registra. Kako bi ostvarili uvjet za korištenje aplikacije, dokumentaciju za unos ovlaštenih osoba u Sustav e-Ovlaštenja možete predati putem Online sustava za predaju dokumentacije.

Preduvjeti za korištenje e-Ovlaštenja su:

  • vjerodajnica visoke razine sigurnosti
  • preuzeta programska podrška za korištenje digitalnih certifikata dostupna kod izdavatelja vjerodajnice
  • otvoren Korisnički pretinac (KP)