Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Održana međunarodna konferencija Mobilnost radne snage: Potrebe, izazovi i prakse, Kongresni centar Brdo kod Kranja

14. ožujka 2024.

 Održana međunarodna konferencija Mobilnost radne snage_ Potrebe, izazovi i prakse, Kongresni centar Brdo kod Kranja

Dana 5. ožujka 2024. godine, Europsko tijelo za rad (ELA) i Javna služba za zapošljavanje Republike Slovenije organizirali su međunarodnu konferenciju pod nazivom Mobilnost radne snage: Potrebe, izazovi i prakse.

Na konferenciji je sudjelovalo oko 100 predstavnika ministarstava, javnih službi za zapošljavanje, europskih institucija i socijalnih partnera.

Tijekom konferencije rasprava je bila usmjerena na privlačenje državljana trećih zemalja u zemlje EU zbog nedostatka radne snage te rješavanje izazova mobilnosti i razvoj strateških rješenja.  

Greta Metka Barbo Škerbinc, direktorica Javne službe za zapošljavanje Slovenije u svom pozdravnom obraćanju izjavila je da je ZRSZ poduzeo brojne aktivnosti na području zapošljavanja i rada stranaca, međutim nisu zadovoljni razinom zaštite radničkih prava, osiguravanjem primjerenih uvjeta rada i plaća radnika.

Luka Mesec, ministar rada, obitelji, socijalne skrbi i jednakih mogućnosti Republike Slovenije istaknuo je kako su strani radnici danas nezaobilazna radna snaga o kojoj ovisi sve više aktivnosti u gospodarstvu, ali i u javnom sektoru. Najavio je zakonske izmjene u području zapošljavanja i rada stranaca, s ciljem primjerenijeg reguliranja migracija radne snage, posebno pri zapošljavanju visokokvalificirane radne snage.

Cosmin Boiangiu, izvršni direktor Europskog tijela za rad (ELA) istaknuo je važnost pravedne mobilnosti, kojoj teži i ELA, suradnju sa socijalnim partnerima kao i važnost jačanja veza sa zemljama Zapadnog Balkana.

Tiijekom panela o izazovima u prekograničnom zapošljavanju radnika, predstavnici zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Slovenije su razgovarali o potrebama gospodarstva i incijativama za privlačenje strane radne snage, te suradnji s drugim zemljama u prekograničnom zapošljavanju.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar naglasio je da je u Hrvatskoj zabilježen snažan rast BDP-a, te da imamo konstantan pad registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj koja je danas na razini od 6 posto. Ulaganja u razvoj digitalnog i zelenog gospodarstva otvara velike mogućnosti za zapošljavanje te hrvatsko tržište rada već sada zapošljava kvalificirane radnike iz inozemstva. Sukladno Zakonu o strancima, uloga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ovom procesu je provedba testa tržišta rada za strance. Predložene zakonske izmjene, idu ka poboljšanjima propisa koji će se odnositi na status tih radnika u Hrvatskoj, te će se regulirati dodatni položaj agencija za zapošljavanje koje uvoze radnu snagu. Hrvatski zavod za zapošljavanje ima snažnu poveznicu sa susjednim zemljama čiji se radnici zapošljavaju najviše u sektorima hotelijerstva, ugostiteljstva i graditeljstva. Istaknuo je važnost pravedne mobilnosti, zaštite prava radnika i socijalne uključenosti.

Zaključak konferencije je da se sve zemlje susreću s nedostacima radne snage, demografskim, strukturalnim i tehnološkim promjenama na tržištu rada. Stoga je potrebno, prilikom zapošljavanja, osigurati jednakost, stabilnost i zaštitu prava u području rada za radnike migrante i njihove obitelji te pravilno provoditi učinkovitu migracijsku i integracijsku politiku.