Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Premijer Plenković na potpisivanju novih ugovora iz 4. poziva za program Zaželi

3. travnja 2024.

 03_04_2024_zazeli (58)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas, uz ravnatelja HZZ-a Antu Lončara, na svečanom uručivanju ugovora sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru Poziva Zaželi - prevencija institucionalizacije, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Istaknuo je kako je to četvrti poziv za zapošljavanje žena i muškaraca za pomoć starim i nemoćnim osobama koji se odnosio na Grad Zagreb, Zagrebačku, Karlovačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju.

Program je to koji je postigao izrazito kvalitetan i dobar efekt, s obzirom na to da je u proteklih sedam godina kroz četiri poziva ukupno alocirano 770 milijuna eura, na tržište rada uključeno 33 tisuće žena, a u novom pozivu i muškaraca, te je pružena pomoć za 195.000 osoba.

„Smisao ovog programa je da smo vratili na tržište rada žene u dobi od 50+ godina u sredinama gdje bi teško pronašle posao, te pomogli onima koji su u takvom stanju da ne mogu adekvatno skrbiti o sebi“, rekao je premijer.

Naglasio je kako je bilo puno zahtjeva za provedbu ovog projekta, stoga je Vlada odlučila, povrh sredstava koja su bila predviđena kroz Europski socijalni fond plus, alocirati dodatnih 285 milijuna eura.

„Za četvrtu fazu projekta dodali smo jednak iznos sredstava koliko su prva tri zajedno bila, to je oko 285 milijuna eura i time smo omogućili realizaciju ovog projekta diljem Hrvatske“, rekao je, i istaknuo kako smatra da je to jedan od najpogođenijih projekata i mjera kada je riječ o skrbi za starije osobe.

Dodao je kako je to na tragu svega onoga što Vlada radi za umirovljenike, poput povećanja minimalnih mirovina, indeksacije, obiteljskih mirovina, kao i posebnih paketa pomoći, kojih je bilo osam, i koji su pomogli svima čija je mirovina do 880 eura.

Prilikom obraćanja uzvanicima čestitao je ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću, njegovim suradnicima i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.