Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

U Osijeku dodijeljen 31 ugovor vrijedan 30 mil. eura za projekt “Zaželi”

18. ožujka 2024.

 zazeli-obz-scr-9

U okviru Poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ u ponedjeljak 18. ožujka 2024. godine ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uručili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava predstavnicima 31 jedinice lokalne samouprave, udruga i institucija s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Na događaju održanom u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku sudjelovalo je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić a sve nazočne pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Ukupna vrijednost uručenih ugovora iznosi 30,3 milijuna eura, s tim da se 24 ugovora odnose na korisnike s područja Osječko-baranjske županije, a njihova vrijednost je 24,7 milijuna eura. Realizacijom ugovora zaposlit će se ukupno 633 osobe koje će u narednih 30 do 36 mjeseci pružati usluge potpore i podrške za ukupno 3.718 osoba starijih od 65 godina ili osobama s invaliditetom. Od tog broja čak 2.977 osoba su s područja Osječko-baranjske županije, koja prednjači među hrvatskim županijama u pripremi i provođenju nacionalne strategije transformacije i deinstitucionalizacije socijalnih usluga.

– Projekt „Zaželi“ je jedan od najboljih socijalnih program u Republici Hrvatskoj i zbog toga smo odlučili kroz ovaj poziv napraviti program koji će trajati tri godine, a ne isprekidano kao do sada. Naš zadatak je da osobama koje žive u samačkim domaćinstvima ili su na listi čekanja za smještaj u instituciju osiguramo primjerenu skrb sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna. Ministarstvo će do kraja godine u suradnji s županijama izraditi županijske socijalne planove koji trebaju detektirati potrebe na terenu i uključiti sve korisnika te mapirati mrežu socijalnih usluga kako bismo točno znali u kojem broju ova usluga treba biti pružana u narednom razdoblju. Želim zahvaliti svim prijaviteljima, jer njihovo iskustvo i dosadašnja provedba su bili argument zašto smo osigurali dodatnih 400 milijuna eura i gotovo u svim jedinicama lokalne samouprave nastavimo pružati ovu uslugu. Započeli smo proces deinstitucionalizacije da smanjimo priljev starijih osoba u domove i osiguramo kvalitetniju alternativu usluge skrbi u kući. Upravo zbog potrebe deinstitucionalizacije, krajem ljeta prošle godine Vlada RH je donijela odluku o dodatnih 50 milijuna eura za izgradnju centara za starije sobe u svim prijavljenim županijama, pa će se ove godine početi graditi 18 takvih centara. Kroz centre će se osigurati pomoć u kući, poludnevni boravak te dostava obroka u samačka domaćinstva – rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.