Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Uručeni ugovori u okviru Poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije” vrijedni više od 58 milijuna eura

26. veljače 2024.

 230224_14

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar Marin Piletić u pratnji ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, u petak, 23. veljače 2024. u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručili su 72 nova ugovora za projekte u okviru Poziva "Zaželi - prevencija institucionalizacije" vrijedni više od 58 milijuna eura.
Navedenim ugovorima omogućeno je zapošljavanje više od 1,200 žena / muškaraca, koji će pružati usluge podrške i potpore za više od 7,200 osoba starijih od 65 godina / osoba s invaliditetom.

Provođenjem projekata u okviru Poziva Zaželi osigurava se povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.
 
Govoreći o projektu Zaželi, premijer Plenković naglasio je kako je njegova osnovna ideja bila povezati rješenje problema nezaposlenosti žena srednje životne dobi, većinom u ruralnim sredinama, i skrbi o starijim osobama i potrebitima.
 
"Zato smo nastojali ustrojiti jedan program koji je imao dvije zadaće. Prva je vratiti na tržište rada žene, kroz prvi i drugi poziv, a kroz treći i teško zapošljive osobe, u sredinama gdje drugih poslodavaca za njih realno nije bilo. I drugi pomoći onima koji su najranjiviji, a to su često naši najstariji", istaknuo je.
 
Upravo zato, naglasio je, Vlada je ovako velika sredstva iz Europskog socijalnog fonda, kroz širu politiku aktivnih mjera zapošljavanja, plasirala upravo za takav projekt. Dodao je kako smatra da je taj projekt jedan od najboljih projekata Vlade, kad je riječ o socijalnoj politici. Kazao je kako je taj projekt oduševio i nadležne članove Europske komisije - i povjerenicu Ferreiru i povjerenika Schmita.
 
"To znači da smo mi pridonijeli pametnom korištenju i europskih sredstava za problem za koji sam siguran da postoji u brojnim državama članicama", rekao je predsjednik Vlade.
 
Premijer Plenković je naglasio kako će na temelju ugovora koji će se danas dodijeliti biti zaposleno 1.206 ljudi, a uslugu potpore i podrške dobit će 7.236 osoba. U ovom konkretnom slučaju, dodao je, radi se čak i više o domaćim, nego o europskim sredstvima s obzirom da je Vlada iz proračuna dodijelila sredstva, s obzirom da je interes za ovim projektom  premašio sredstva na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda.
 
Smanjivanje institucionalizacije odnosno supstituiranje institucionalizacije adekvatnom pomoći na način da onaj koji pomaže i skrbi dolazi u kuću onoga kome je potpora potrebna, dodao je, načelni je politički cilj svih država, a program Zaželi je jedan od operativnih načina kako da se to učini.
 
U Vladi, naglasio je, pritom nisu zaboravili da ima i onih kojima je potrebna skrb, a nije im dovoljna samo pomoć u kući, nego moraju imati stručnu skrb stalno. Stoga je Vlada riješila i pitanje izgradnje centara za starije osobe u 18 županija. Pritom je bila slična situacija - iz europskih fondova na raspolaganju je bilo sredstava za osam centara, a ostalo je nadomjestila Vlada iz državnog proračuna kako bi dala mogućnost baš svim županijama koje su izrazile želju da se izgrade moderni centri za starije osobe.

Na kraju je zahvalio svima i kazao kako Program Zaželi predstavlja i provedbu politike ravnomjernog regionalnog razvoja i nacionalne skrbi za najugroženije.