Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Uručeno 38 ugovora vrijednih više od 37 milijuna eura za projekte u sklopu Poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“

2. veljače 2024.

 Zaželi 30.1.

Ministar Marin Piletić u pratnji ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, u utorak, 30. siječnja 2024. uručio je 38 ugovora vrijednih više od 37 milijuna eura za projekte u sklopu Poziva „Zaželi - prevencija institucionalizacije“.

Istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske zbog povećanog interesa, u siječnju ove godine intervenirala i osigurala dodatnih 110 milijuna eura za provedbu projekata, što čini ukupan iznos od 495 milijuna eura osiguranih za provedbu novog Poziva „Zaželi“.

Dodao je kako će se provedbom projekata omogućiti zapošljavanje više od 770 žena i muškaraca koji će pružati uslugu potpore i podrške za više od pet tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Naglasio je i da u skladu s novim programom mogu kao pružatelji pomoći u kući, osim nezaposlenih žena, raditi i nezaposleni muškarci. Istaknuo je da se program provodi diljem Hrvatske, i to ne više na godinu dana ili na šest mjeseci, nego na tri godine.   

- Važno nam da oni koji rade imaju sigurnost trogodišnjeg ugovora a još je važnije da oni kojima oni pružaju uslugu pomoći u kući budu sigurni da neće tu uslugu dobivati nekoliko mjeseci ili godinu dana i onda čekati neki novi poziv, istaknuo je Piletić.

Okupljenima se obratio i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar koji je istaknuo kako je HZZ sukreator programa "Zaželi" koji se počeo provoditi 2017.

„HZZ je u prethodnom programskom razdoblju kao posredničko tijelo razine 2 provodio projekte iz poziva Zaželi u čak tri faze. Prva faza je obuhvaća 322 Korisnika ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, sudjelovalo je više od 6.800 žena i 27.000 krajnjih korisnika. U idućoj fazi su brojke porasle, pa je u drugoj bilo čak 428 korisnika ugovora, te preko 8.300 zaposlenih žena i preko 59.000 krajnjih korisnika, a u zadnjoj fazi u sklopu ESF-a 2014.-2020. sudjelovalo je 263 korisnika ugovora, preko 8.400 žena i 56.000 krajnjih korisnika.“, izjavio je Lončar.

Naglasio je da je dosad ukupno u sve tri faze tog programa ugovoreno preko tisuću ugovora za što je potrošeno 273 milijuna eura.

Trenutna predviđena sredstva za provedbu novog poziva iznose 496 milijuna EUR, od čega je 210 milijuna EUR osigurano iz Europskog socijalnog fonda plus, te još dodatnih 286 milijuna iz državnog proračuna. Očekuje se potpisivanje i provedba gotovo 550 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a trenutno je potpisano preko 70 ugovora te se daljnje potpisivanje očekuje u narednim tjednima. U sklopu novog poziva očekuje se uključivanje 11.000 osoba koje će biti zaposlene na projektima radi pružanje usluge za 66.000 krajnjih korisnika usluga.

Najveći doprinos ovog poziva, kako i sam naziv sugerira, je upravo prevencija institucionalizacije kod ranjivih skupina što ujedno predstavlja i veliki korak u ostvarenju Operativnog plana deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije i transformacije pružatelja socijalnih usluga u RH od 2022. do 2027. godine.