Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Vlada RH prihvatila prijedlog zaključka o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

28. prosinca 2023.

 sjednica vlade 274. 2023. godina

Na današnjoj 274. sjednici Vlade RH prihvatila je prijedlog zaključka o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na početku sjednice predsjednik Vlade RH Andrej Plenković naglasio je kako se mjerama aktivne politike zapošljavanja nastavlja kontinuitet rada u proteklim godinama, a one imaju za cilj poticanje zapošljavanja, samozapošljavanja, osposobljavanja i obrazovanja.

Premijer je naveo kako su mjere od 2016. do studenog 2023.godine uključile 245.000 osoba za koje je izdvojeno preko milijardu eura te će pridonijeti gospodarskom rastu i stabilnosti tržišta rada koje su ostvarene unatoč krizama koje su bile bez presedana.

Državna tajnica u ministarstvu rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić prilikom predstavljanja prijedloga zaključka o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknula je kako u skladu s gospodarskom situacijom i kretanjima na tržištu rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje kao i svake godine donosi mjere aktivne politike zapošljavanja kao instrument za uključivanje na tržište rada onih skupina nezaposlenih osoba koje su zbog niza razloga u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Navela je kako se za mjere aktivne politike zapošljavanja godišnje izdvaja oko 130 milijuna eura, a mjere su pokazale poseban učinak uslijed izvanrednih okolnosti kada smo potporama za očuvanje radnih mjesta obuhvatili oko 800 tisuća radnika te isplatili više od 1,6 milijardi eura. Paketom očuvanja radnih mjesta osigurali smo brzi oporavak i nastavak pozitivnih kretanja na tržištu rada – navela je te dodala kako u 2024. godini mjere obuhvaćaju devet intervencija s ciljem povećanja zapošljivosti i zadržavanja zaposlenosti.

„Povećanje minimalne plaće u 2024. godini doprinijet će se višim isplatama potpora koje za osnovicu imaju minimalnu plaću poput potpora za zapošljavanje, pripravništva, javni rad i drugo.“ – istaknula je državna tajnica.

Potpora koja uvelike doprinosi otvaranju novih radnih mjesta i razvoju gospodarstva je potpora za zapošljavanje, samozapošljavanje koje će se provoditi i sljedeće godine. Navela je kako je u razdoblju od 2016. do prosinca 2023. godine u potporu uključeno gotovo 41.000 osoba za što je utrošeno oko 370 milijuna eura. Također, državna tajnica navela je kako se kao kvalitetan mehanizam uključivanja zaposlenih i nezaposlenih osoba u obrazovanje za stjecanje vještina traženih na tržištu rada pokazao sustav vaučera te je od 01.travnja 2022. godine do danas odobreno ukupno 16.252 zahtjeva za dodjelu vaučera te je isplaćeno preko 13 milijuna eura.

Sredstva za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja osigurana su u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 132.631.450,00 eura – zaključila je.