Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Aktivni projekti

C4.1. R3-I1 – Provedba sustava vaučera zaposlenih i nezaposlenih osoba

Procijenjeni trošak: 39.816,84 EUR (300.000,00 HRK)

Razdoblje provedbe: travanj 2022. – lipanj 2026.

Provedba sustava vaučera zaposlenih i nezaposlenih osoba (C4.1. R3-I1) reformska je investicija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje komponente „Tržište rada i socijalna zaštita“ (C4) u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO) za razdoblje od 2021.-2026.

Cilj investicije je omogućiti veće sudjelovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba u cjeloživotnom obrazovanju s naglaskom na stjecanju vještina povezanih sa zelenom i digitalnom tranzicijom.

Vaučere će koristiti i zaposlene i nezaposlene osobe.

Uspostavljena je aplikacija u sklopu stranica HZZ-a, te je cijeli postupak prijave za vaučere maksimalno digitaliziran. Zainteresirane osobe mogu otvoriti osobni korisnički račun te samostalno birati svoj obrazovni program.

Savjetnici HZZ-a provode usmjeravanje svih zainteresiranih korisnika kako bi se uključili u programe koji su traženi na tržištu rada. Poseban je naglasak na ranjivim skupinama odnosno dugotrajno nezaposlenim osobama.

Uspješnost provedbe vaučera vrednovat će se praćenjem zaposlenosti, zadovoljstvom polaznika, procjenom efikasnosti programa od strane poslodavca i drugim definiranim kriterijima sukladno novom Zakonu o obrazovanju odraslih.

U cilju boljeg usklađivanja s potrebama tržišta rada i utvrđivanja učinkovitosti mjere provest će se vanjska evaluacija, a koja će biti podloga za daljnje unapređenje sustava vaučera.

Mjerom se planira obuhvatiti 30 tisuća osoba, od čega minimalno 12 tisuća (40%)  dugotrajno nezaposlenih, neaktivnih ili mladih osoba u NEET statusu.

Zeleno 70%, digitalno 30%