Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Završeni projekti

Projekt „Mapping the ESCO: Croatia“

Hrvatski zavod za zapošljavanje je u prosincu 2019. ugovorio partnerski projekt „Mapping the ESCO: Croatia“ u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga VP/2019/010 EaSI-EURES: Support to national classification inventories and innovative national online services for mobile workers. Projektne aktivnosti provele su se kroz partnerstvo s Algebrom.

ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations Scheme) je višejezična klasifikacija europskih vještina, kompetencija, kvalifikacija i zanimanja. S obzirom na to da je Republika Hrvatska kao članica Europske unije imala obvezu do 2021. g. prijeći na ESCO sustav u okviru EURES posredovanja, osnovni je cilj projekta bio kreirati tablice mapiranja prijelaza s Nacionalne klasifikacije zanimanja na ESCO – klasifikaciju koja je dio strategije Europa 2020. U kontekstu posredovanja na tržištu rada RH, prijelaz na ESCO je prije svega važan za punu funkcionalnost EURES portala i snažniju participaciju Hrvatske na tržištu rada Europske unije. Ovaj se cilj realizirao kroz produkciju tablica od strane Projektnog partnera te proofreading i reviziju tablica koju je proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje. Hrvatski zavod za zapošljavanje obnašao je ulogu Koordinatora projektnih aktivnosti te je bio zadužen za administraciju, zaprimanje i distribuciju sredstava, kao i za izvještavanje prema Europskoj komisiji. Algebra d.o.o., kao Projektni partner, preuzela je ingerenciju nad kreiranjem samih tablica mapiranja, poredbenom analizom Nacionalne klasifikacije zanimanja i ESCO klasifikacije, razvojem i definiranjem potpornih materijala te uspostavom održivog metodološkog i radnog okvira tablica mapiranja NKZ-a na ESCO.

Predviđeno trajanje operacije bilo je 21 mjesec, od siječnja 2020. do kraja rujna 2021., a ukupna vrijednost projekta je iznosila 100 tisuća eura.

Projekt je sufinancirala Europska Unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.