Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Državljani Ukrajine

Državljani Ukrajine sa statusom stranca pod privremenom zaštitom izjednačeni su (u pravima i obvezama) s hrvatskim državljanima u punom pristupu hrvatskom tržištu rada Odlukom Vlade RH od 7. ožujka 2022. godine.

Stranci u statusu privremene zaštite, Sukladno Zakonu o tržištu rada, imaju pravo upisa u evidenciju nezaposlenih te su u svojim pravima i obvezama izjednačeni s hrvatskim državljanima. Savjetnici za zapošljavanje pružaju pomoć prilikom procesa traženja posla te informiranja o pravima za nezaposlene osobe kao što je:

  • prijava u evidenciju nezaposlenih
  • podrška u definiranju radnog potencijala i plana traženja posla, te zanimanja za koja će savjetnik posredovati na tržištu rada
  • radionice za aktivno traženje posla
  • informiranje o radnim mjestima
  • financiranje obrazovanja za stjecanje kompetencija potrebnih na tržištu rada
  • uključivanje u mjere aktivne politike zapošljavanja
  • učenje hrvatskoga jezika

Upis u evidenciju HZZ-a moguć je putem e-pošte (ukrajina@hzz.hr) ili dolaskom u područne urede HZZ-a, odnosno informiranjem na stranicama HZZ-a (Хорватська служба зайнятості - HZZ / Croatian Employment Service - офіційна мережа) ili telefonski: +385 995248574 ili +385 995276079.

Korisne informacije i izvori

Hrvatska za Ukrajinu - Hrvatska za Ukrajinu (gov.hr) nalaze se korisne informacije od:

Učenje hrvatskog jezika:

Besplatni internetski tečaji hrvatskoga jezika Croaticuma – Centra za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, razine su A1 i A2 sastoje se od 80 jedinica u trajanju od 45 minuta, a sučelje, upute i podrška dostupni su na engleskome i španjolskome jeziku.
https://hrvatiizvanrh.gov.hr/vijesti/otvoreni-e-tecajevi-hrvatskog-jezika-a1-i-a2-razine/4681

Otvoreni e-tečaj hrvatskoga jezika A1 razine dostupan je na poveznici: https://a1.ffzg.unizg.hr
Otvoreni e-tečaj hrvatskoga jezika A2 razine dostupan je na poveznici: https://a2.ffzg.unizg.hr

- ili Ukrajinsko-hrvatski/Hrvatsko-ukrajinski razgovorni priručnik na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja - link za besplatno preuzimanje https://mzo.gov.hr/vijesti/ukrajinsko-hrvatski-hrvatsko-ukrajinski-razgovorni-prirucnik/4872
2d91c136-13f1-4051-9916-1cdfee601809/33163d8c-ad5e-4352-b41d-5169febe5f3f (hsuti.hr).

Priznavanje razdoblja visokog obrazovanja (popis akreditiranih studijskih programa - https://mozvag.srce.hr/preglednik/)

Priznavanje inozemnih obrazovnih i stručnih kvalifikacija (https://www.azvo.hr/en/enic-naric-office/guidelines-for-starting-the-procedure-for-professional-recognition-of-foreign-heq),

Information for people fleeing the war in Ukraine (europa.eu)